Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jordi Punti

Tužne životinje

  • Nakladnik: Naklada Mlinarec & Plavić
  • Prijevod: Dubravka Poljak
  • 06/2008.
  • 193 str., meki uvez
  • ISBN 9789536765263
  • Cijena: 18.58 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Zbirka kratkih priča „Tužne životinje" („Animals tristos") predstavlja neobični mozaik likova koji su žrtve krhkog ljubavnog ekvilibrija.

Baveći se tom sudbinskom, ljudskom komedijom, priče precizno otkrivaju svakodnevne traume skrivene u odnosima žene i muškarca - nadu i ogorčenje, potresna sjećanja i pokušaje te metode da se pobijedi samoća...

Preciznim i svestranim proznim pismom Punti odijeva svoje likove u ironiju i nježnost da bi ih odmah zatim ogolio do kosti koristeći snagu svoje opservacije i zapažanja.

Lajtmotiv ili crvena nit svih priča jest starorimska svevremenska dijagnoza 'post coitum, animal triste', neograničena i posvemašnja žalost nakon vođenja ljubavi.

Odgovor na jednu takvu neospornu istinu pisac pronalazi u mogućnosti da se s time jednostavno šalimo, odnosno da se zbog toga smijemo.

***

Jordi Punti (1967.), rođen u Barceloni, suvremeni je katalonski autor, prevoditelj i stalni suradnik kulturne rubrike španjolskih dnevnih novina 'El Pais', za koje piše i književnu kritiku. Do sada je objavio dvije zbirke kratkih priča „Pell d'armadillo", 1998. i „Animals tristos", 2002., od kojih mu je druga bila nominirana za nagradu 'Booker' 2003., a iste je godine zauzela treće mjesto na bestseler listi svih djela objavljenih na hispanoameričkom kulturnom području. Prema knjizi snimljen je i film.

Kao diplomirani romanist s francuskog na španjolski prevodio je i djela Daniela Pennaca, i Amelie Nothomb.

Jordi Puntí rodio se 1967. u Manlleu, a živi u Barceloni. Godine 1998. objavio je svoju prvu zbirku pripovijetki Pell d’armadillo (Pasančeva koža), za koju je dobio nagradu Premi de la Crítica Serra d’Or. Njegova druga zbirka pripovijetki Animals tristos (Tužne životinje, 2002.) poslužila je kao predložak za film Venture Ponsa Animals ferits (2006.). Njegova djela prevedena su na francuski, njemački, talijanski, portugalski i hrvatski.

Za roman Izgubljena prtljaga (2010.) dobio je nagradu Octavi Pellissa koju dodjeljuje izdavačka kuća Empú­ries za projekte u književnom stvaralaštvu. Redoviti je suradnik dnevnih novina El Periódico, časopisa L’Avenç i Radija Barcelona.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –