Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jadranka Damjanov

Bestijarij : Od predaje do umjetnosti i natrag

  • Nakladnik: Sipar
  • 10/2008.
  • 223 str.,
  • ISBN 9789536415571
  • Cijena: 26.54 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Zbirka tekstova “Bestijarij, od predaje do umjetnosti i natrag” emitirana je na Hrvatskom radiju, Treći program, u razdoblju od osam godina. Prvotno je, dakle, bila namijenjena slušanju, a s vremenom je zbirka iskoračila iz radija i osvojila još jedno osjetilo: pred nama je da ju čitamo odnosno gledamo.

Tekstovi - eseji geografski uzimaju u obzir predaju i kulturu prije svega euroazijskog prostora i nebeskog nedogleda, i razdoblje od oko 6000 godina. Svaki esej iz ove zbirke samostalna je cjelina. Ipak, ovako udruženi začinju jednu novu nadcjelinu odnosno počinju jednu novu zajedničku igru.

Samim pogledom na sadržaj "Bestijarija" vidimo da su, odnosno da smo 'glavni likovi' eseja gotovo svi: lakokrili i nevini glazbenici, slijepi noćobdije, sluzavi puzavci, prijetvorni ulizice, vjerni čuvari, krvoločni suci, hitronogi i lijeni, mudraci i glupači, znalci, proroci, vjesnici dobra, simboli zla, rugalice, muvalice, ljepotice, grobari i kraljevi pa čak i čudne mješavine potpuno međusobno neprijateljskih osobenjaka…

U "Bestijariju" sve te uloge preuzimaju na sebe: ptice, magrac i magarica, lavovi, mačke, psi i njihovi rođaci, majmuni, zmije, jeleni i košute, bizoni, veprovi, konji, šišmiši, puževi, a tu su i kentauri, grifoni, harpije, sirene, zmajevi te mješavine različitih zvijeri i njihove kombinacije s čovjekom.

"Bestijarij : od predaje do umjetnosti i natrag" znanstveno je i esejističko djelo potkrijepljeno brojnim ozbiljnim istraživanjima koja se protkivaju slijedeći cik-cak ritam: od predaje do umjetnosti i natrag u predaju i natrag u umjetnost i natrag u predaju... i iz te igre autorica izvodi samorazumljive, logične, ali za mnoge ljude nove i iznenađujuće zaključke. Ono što je interesantno, iako su eseji visokostručno napisani, umijeće je autorice da elegantno izvede zaključak iznenađenja, toliko jasan i logičan da bi se i laik i znanstvenik čitajući eseje na mnogim mjestima vjerojatno mogao upitati: Pa kako se toga nisam ranije sjetio! (Iz pregovora : Milica Vujnović)

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –