Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Milan Kangrga

Filozofske rasprave

  • Nakladnik: Euroknjiga
  • 11/2008.
  • 350 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789537099374
  • Cijena: 21.10 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Prilozi ove knjige pod sastavljeni su i raspoređeni u tri dijela: 1. Glavni dio sačinjavaju dosada još neobjavljene filozofske rasprave i članci, 2. članci filozofijskoga i općega karaktera i 3. razgovori, što ih je autor vodio u različitim prilikama, a objavljivani su bili po raznim medijima (časopisi, radio, novine, Internet), naročito posljednjih petnaestak godina sve do današnjih dana.

Prvi dio sadrži rasprave o filozofskoj misli Spinoze, Kanta i Hegela. Spinozina je misao bila i ostala »kamen temeljac« novovjekovne i suvremene filozofije, bez koje se istinska filozofijska misao ne da ni zamisliti. U tom je smislu Spinozinu mišljenju, oblikovanu u najkon-sekventniji filozofsko-metafizički sistem uopće, na kojemu se može »učiti«, što je to metafizika u svojoj biti, posvećena ova prva i obimnija rasprava. Iza toga slijede rasprave-članci posvećeni nekim bitnim problemima, kao i pitanju eventualne aktualnosti Kantova i Hegelova mišljenja u našoj današnjici, pri čemu autor pravi poseban osvrt na jedan od krucijalnih stavova i dubokih problema cjelokupne Hegelove misli, koja se odvija »po rubu« spekulacije i filozofije.

Drugi dio sadrži članke različite sadržine i namjene, koji na svoj način upotpunjuju prvi dio knjige, a među kojima se nalaze i oni prilozi etičke problematike, koji na svoj način ukazuju na autorov misaoni napor kroz punih pet decenija, da dopre do same biti etičko-moralnog fenomena, a o čemu je bilo govora u knjigama koje se bave tim problemom sve do današnjeg dana. Autor pritom želi skrenuti pažnju na dva takva teksta: prikaz knjiga M. Rubela i M. Fritzhanda, pomoću kritičkog prikaza kojim dolazi autor kasnije do »pravog profiliranja putokaza« prema dokučivanju same biti etičko-moralnog fenomena.

Treći dio sačinjavaju autorovi razgovori, objavljivani pretežno posljednjih petnaestak godina (a neki i ranije), koji govore uglavnom o društveno-političkoj situaciji od početka 90-ih pa do danas. U tom smislu ostaje, nažalost, u punoj snazi aktualnost tih tekstova kao svojevrsni »memento« onoga što nam se dogodilo i što nam se još uvijek bitno događa s našim cjelokupnim životom danas u Hrvatskoj.

Autor smatra da će ovi tekstovi naići na čitatelje, koji su zainteresirani ne samo za eminentno filozofijsku problematiku, nego i za kritičko rasvjetljavanje bitnih problema našeg aktualnog života u Hrvatskoj danas!

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –