Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vlatko Pavletić

Ujević u raju svoga pakla

  • Nakladnik: Epifanija
  • 11/2008.
  • 304 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789537077099
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Prva knjiga "Izabranih djela Vlatka Pavletića" sadrži monografsku studiju koju je Vlatko Pavletić (1930 - 2007) prvotno objavio 1978. godine u izdanju zagrebačkog Libera.

"Polazeći, dakle, od teze daje more generativni motiv i katalizator poezije Tina Ujevića, postavio sam sebi zadaću da otkrijem raznolike bitnosti i bitne raznolikosti u razvijanju i grananju tog osnovnog, zapravo pjesnikova magistralnog tematiziranog arhetipa.

Moj kritički pristup izrazito je hermeneutičke naravi i razlikovat će se od srodnih pothvata francuskih novih kritičara sućstveno utoliko, što ću u tijesnoj vezi s analizom tematskih modelacija kritički interpretirati također izražajna sredstva, kompozicijske postupke i strukture.

I još nešto: ova polimetodička interpret acija nastaje u posebnim uvjetima. Kao pisac nalazim se u dosad još neiskušanoj situaciji da pred sobom na stolu imam Sabrana djela dobro poznatoga pjesnika, a iza leđa baš nikakvu priručnu literaturu; iza mene je, samo u sjećanju pohranjena, sva dosadašnja lektira i dugogodišnje kritičarsko iskustvo. Ispunjavam, dakle, u potpunosti zahtjev imanentne »nove kritike«: djelu pristupam bez posrednika, izravno, kao čitalac, i o njemu na kraju izričem samo ono što izvorno imam reći nakon ponovna pomnog čitanja, ne ponavljajući i ne prejudicirajući nikakav i ničiji sud.

U Zagrebu, siječanj-svibanj, 1972."

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –