Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vlatko Pavletić

Poetika korelacija : Sveopća mreža odnosa

  • Nakladnik: Školska knjiga
  • 09/2007.
  • 372 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789530614857
  • Cijena: 25.22 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
«Poetika korelacija : Sveopća mreža odnosa» plod je dugogodišnjeg proučavanja fenomena kreacije i recepcije umjetničkih djela, napose pjesama i proza. Promišljanjem svih elemenata i faza u složenom procesu od zamisli i ideje do kristalizacije izraza, autor je kao polazište usvojio definiciju objektivnoga korelativa da bi iz toga dalje razvijao svoju tezu o sveobuhvatnoj poetici korelacija kojom razrješava bitna, pa i neka sporna pitanja oslanjajući se na brojna autoritativna teorijska sumišljenja kao i na konkretne rječotvorbene primjere i uzorke.

Autorova je postavka da se do aktualizacije poetike korelacija dolazi zahvaljujući uvjerenju o postojanju sveopće mreže odnosa. Zbog toga umjetničko djelo ne djeluje na nas isključivo kao u sebi zatvoreno i koherentno jedinstveno i zauvijek dano značenje; umjetničko je djelo na sve strane i u svim prostor/vremenskim dimenzijama otvorena tvorevina, strukturirani sustav denotiranih značenja i kontekstualnih suznačenja, odnosa i suodnosa, kao osebujna tenzija jedinstva u suprotnosti denotacija i konotacija. Pritom je važan čimbenik neusustavljen skup odjeka, jer djelo ne djeluje uvijek izravno, nego u pravilu prvenstveno aktivira cijeli naš unutarnji doživljajni potencijal; djelo djeluje tako da odjekuje.

Sve je u ovoj knjizi razrađeno radi što argumentiranije dokumentacije ishodišnih teza:
• Sve je takvo kakvo jest zato što stoji u određenom odnosu sa svime što je takvo kakvo jest.
• Nešto je baš takvo kakvo jest stoga što je određeno odnosom prema nečemu što je baš takvo kakvo jest.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –