Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vlatko Pavletić

Otvorena poetika Tina Ujevića

  • Nakladnik: Epifanija
  • 10/2008.
  • 360 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789537077105
  • Cijena: 38.49 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Druga knjiga "Izabranih djela Vlatka Pavletića" koju je Vlatko Pavletić (1930 - 2007).

“Ujević je često posezao za perom da ispovijedi i neposredno ono što je, na svoj način i do stanovite mjere, posredno izražavao ili dokazivao pjesmama, pa je tako ostavio i niz fragmentarno formuliranih postulata na kojima je zasnivao svoju poetiku. Ja tu poetiku nazivani OTVORENOM, zato što je ona to bila u najdoslovnijem smislu, a najviše, dakako, u detaljima izraza podešenim prema iskustvima različitih, starijih i modernih poetika, u velikom vremenskom i sadržajnom rasponu od trubadura i simbolista preko vitalističkog ekspresionizma i futurizma do korozivnog nadrealizma.

Ujević je bio antidogmatičan, dakle otvoren, asimilatorski raspoložen, u nekim stvarima gotovo eklektički svezainteresiran. To je vjerojatno pravi razlog što je znao ponekad teoretski proturječiti samome sebi kao pjesniku, ili obratno; i stoje nerijetko isticao da istodobno, dok se još zalaže za jednu istinu, u njegovu duhu već niče dijalektički korektiv te istine u obliku negacije, koju bi on afirmirao jednako žarko kao i njezin negativni poticaj. Odbacujući dogme, on je bio za integralnost dobro provjerenu iskustvom prije svakog teoretiziranja..."

(Vlatko Pavletić)

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –