Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vlatka Dugački

Bibliografija hrvatske historiografije u povijesnim časopisima 2000.-2004. godine

  • Nakladnik: Srednja Europa
  • 01/2009.
  • 266 str., meki uvez
  • ISBN 9789536979585
  • Cijena: 15.26 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Namjera je ove knjige pružiti korisno pomagalo svim povjesničarima, kao i osobama koje su iz profesionalnih ili bilo kojih drugih razloga, upućene na praćenje i čitanje historiografskih tekstova. U knjizi se brzo i pouzdano mogu pronaći relevantni podaci o svim tekstovima objavljenima u glavnim časopisima hrvatske historiografije i srodnih disciplina poput arhivistike u petogodišnjem razdoblju od 2000. do 2004. godine.

Za ovu je publikaciju odabrano šesnaest časopisa, od kojih je većina kategorizirana kao A-1 ili A-2, a redom svi uživaju financijsku potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te provode recenzentski postupak ocjene objavljenih članaka. Neki od tih časopisa izlaze već desetljećima i odigrali su značajnu ulogu u razvoju hrvatske historiografije, poput "Historijskog zbornika", "Arhivskog vjesnika" ili "Časopisa za suvremenu povijest", dok neki broje svoje prve sveske, poput "CRIS-a" - časopisa Povijesnog društva Križevci, "Dubrovnik Annalsa" (časopisa u kojemu su svi članci i prilozi objavljeni na engleskom jeziku) ili "Povijesti u nastavi".

Na samom je početku knjige naveden popis analiziranih časopisa, s podacima o njihovim urednicima, kao i godini početka izlaženja pojedinog časopisa te njihovim glavnim urednicima. Potom slijedi popis svih kategorija članaka, od izvornih znanstvenih tekstova do prikaza i kratkih bilježaka i obavijesti - časopisi su poredani abecednim redom, unutar kojega je kronološki slijed pojavljivanja pojedinoga sveska časopisa, a tekstovi su označeni rednim brojem. Zasebno su izdvojeni slikovni prilozi i ilustracije.

Na kraju knjige nalazi se nekoliko informativnih kazala - kronološko kazalo tekstova, kazalo autora, kazalo prevoditelja i kazalo autora likovnih priloga.

U kronološkom su kazalu navedeni samo članci, dok su izostavljeni prikazi, bilješke i manji prilozi, a izvršena je podjela na sljedeća razdoblja: stara povijest, srednji vijek, rani novi vijek, devetnaesto stoljeće (1790-1918), međuratno i ratno razdoblje (1918-1945) podijeljeno na dva dijela - međuratno razdoblje (1918-1941) i ratno razdoblje (1941-1945), te poslijeratnu i suvremenu povijest, također podijeljenu na dva dijela - poslijeratnu povijest (1945-1990) i suvremenu povijest (od 1991).

Ukupno su u svim svescima analiziranih šesnaest časopisa objavljena 2602 različita teksta te 1242 likovna priloga.

Od 854 članka objavljena u nosećim rubrikama analiziranih časopisa (često nazvanima "Članci i rasprave"), 606 posvećeno je temama iz hrvatske povijesti, dok se 248 članaka odnosi ne samo na tematiku hrvatske povijesti, nego se bavi i drugim temama - od toga su 123 članka na regionalne teme, 72 na europske u užem smislu, a 53 članka na šire svjetske i globalne teme ili se radi o tekstovima primarno teorijske naravi.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –