Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Pero Kvesić

Uvod u Peru K.

  • Nakladnik: Astroida
  • 04/2009.
  • 208 str., meki uvez
  • ISBN 9789536912066
  • Cijena: 85.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Reizdanje kultne knjige Pere Kvesića iz 1976. s novom naslovnicom i dobrim starim pričama.

Istom nonšalantnom lakoćom kojom je 1975. rušio uvriježene socijalističke stereotipe o "radnom narodu i poštenoj inteligenciji", opisom svojih studentskih pijanki, tuluma i seksualnih eskapada, danas svjedoči o tome što je doista radila generacija naših "očeva".

Tim više što su protagonisti knjige stvarne osoba iz zagrebačkog novinarskog i književnog miljea, skriveni većinom pod pseudonimima, pa su tako stranicama ove zbirke priča prodefilirali Inoslav Bešker, Antun Vujić, Žarko Puhovski i mnogi drugi. Vrijeme radnje su sedamdesete godine prošlog stoljeća, kada se u Zagrebu počinje polako stvarati nova i progresivna atmosfera, koja će nekoliko godina kasnije iznjedriti glazbeni Novi val, ali i dugoročno utjecajne novine, poput Poleta ili Starta.

"Uvod u Peru K. do danas živi i sadržava nemir svoga autora i njegove generacije koja je sanjajući mir najbolje životne godine provela u ratu. To je knjiga o jednoj prohujaloj mladosti što je ostala mladom. U svojim sretnim trenucima ona vraća sve nas u jedno dvorište na Gornjem gradu, u dvorište poput onoga u Basaričekovoj iz remek-djela Vjekoslava Majera i Kreše Golika (Tko pjeva zlo ne misli). To je bilo dvorište redakcije ’Poleta’ u Opatičkoj, a danas je samo – Kvesićevo dvorište. Živost života u njemu novim će klincima, da ne velim omladincima, pokazati kako se mimo love mogu imati i drugi životni interesi. Poput ševe, ako već ne ljubavi." (Željko Ivanjek)

***

Pero Kvesić, obrazovanjem sociolog i filozof, bivši novinar i urednik, danas je samostalni književnik. Surađivao je u 'Startu', bio urednik u 'Erotici', jedan od pokretača omladinskog kluba Jabuka, krajem sedamdesetih glavni urednik 'Poleta', pokrenuo časopis i biblioteku 'Quorum', bio urednik zabavnika 'Miki Maus', izmislio 'Male leteće medvjede'. Svojevremeno tajnik Društva književnika Hrvatske. Crtao stripove i novinske ilustracije i ne odvaja se od fotoaparata. Aktivan i utjecajan bloger. Virtuoz na drombuljama.

Najvrednije autorsko djelo mu je dvanaestogodišnji sin Dinko. Svakodnevno, uglavnom u gluho doba noći, nekoliko sati šeće psa Babla. Autor je 13 objavljenih knjiga.

Pero Kvesić, književnik, novinar, urednik, bloger, rođen 1950. u Zagrebu. Diplomirao sociologiju i filozofiju. Za vrijeme studija bio urednik u Omladinskom tjedniku, Studentskom listu i Tjednom listu omladine, a bio je i u ekipi koja je pokrenula omladinski klub Jabuka. Nakon dužeg boravka u SAD-u bio je glavni urednik omladinskog lista Polet i časopisa Pitanja. U sedamdesetim godinama je redovno surađivao u magazinu Start. U osamdesetim bio samostalni umjetnik, autorski osmislio seriju animiranih filmova Mali leteći medvjedi, četiri godine bio tajnik Društva književnika Hrvatske, pokrenuo biblioteku i časopis Quorum, nakon čega je ishodom političkih previranja tri godine bio nezaposlen, a kasnije urednik u Vjesnikovoj press agenciji gdje je, između ostaloga, bio u redakciji magazina Erotika i uređivao magazin Humor erotika.

Devedesetih je ponovo uglavnom nezaposlen i objavljivao često u inozemstvu. Godine 2001.-2. za Vjesnik vodio dječji strip-zabavnik Bum!, a kasnije pisao redovne tjedne kolumne za Nedjeljnu Dalmaciju i dnevne za poslovni dnevnik EPH Dnevnik. Sada je samostalni umjetnik - književnik, te uređuje zabavnike za djecu Tomica i prijatelji, Hot Wheels i Spužva Bob Skockani. Već šest godina ispisuje blog Čovjek-vadičep sreće ženu-ribu.

Objavljeni naslovi:

"Uvod u Peru K.", priče; "Perorez", pjesme; "Slavujevac", pjesme; "Osveta", priče; Š"to mi rade & što im radim", roman; "Mali leteći medvjedi", osam slikovnica; "Riblja rrrka", slikovnica; "Sreća tužnog zmaja", slikovnica; "Rent-a-car express", roman; "Kasandrine slutnje", priče; "Stjecaj okolnosti", roman; "Društvo za bijeg u daleki svijet", roman za djecu; "Uspomene urednika erotskog magazina", priče; "Vrijeme rata i razonode", priče; "Pudli lete na jug", priče; "Najbolja ptičja kuća na svijetu", pripovijest; "Pisac prostih priča", priče; "Dum spiro spero", filmski scenarij.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –