Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Yann Martel

Pijev život : Roman s ilustracijama Tomislava Torjanca

  • Nakladnik: Mozaik knjiga
  • Prijevod: Anka Katušić Balen
  • 06/2009.
  • 300 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789531405386
  • Cijena: 249.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Nakon havarije u kojoj mu je stradala cijela obitelj šesnaestogodišnji Indijac Pi Patel našao se u čamcu za spašavanje nasred Pacifika. I to ne posve sam. Društvo mu prave zebra, hijena, orangutanica i bengalski tigar, jedine preživjele životinje iz zvjerinjaka koji je Pijev otac namjeravao preseliti u Kanadu. Zbog nesmiljenih prirodnih zakona suživot brodolomaca u ovoj minijaturnoj Noinoj arki nije potrajao, kad su oni jači potamanili one slabije, uz Pija je na čamcu ostao još samo jedan zastrašujući suputnik - tigar od dvjesto kila, zvan Richard Parker.

Bilo bi zanimljivo vidjeti kakav bi rezultat na kladionicama polučio mogući izbor između ostati sam na splavi s tigrom ili ostati sam na splavi s čovjekom, koja je varijanta izglednija za uspješno preživljavanja. Naizgled jednostavan izbor, no nakon uporednog čitanja "Pijevog života", romana kojeg Yann Martel (1963.) objavio 2001. godine (i koji je samo godinu dana kasnije osvojio nagradu Man Bookera za fikciju stekavši simpatije brojnih čitatelja) i stranica crne kronike, perspektiva se mijenja.

I dok je prvo izdanje u hrvatskom prijevodu Anke Katušić Balen uslijedilo relativno brzo (Znanje, 2004.), ovo novo izdanje ima dodatnu težinu. Što se samog teksta romana tiče, on je naravno isti, ali zato ga sada dobivamo obogaćenog  ilustracijama Tomislava Torjanca koji je kao nepoznati ilustrator iz Hrvatske u svibnju 2006. godine pobjedio na natječaju škotskog izdavača (Cannongate Books) za ilustraciju Martellove uspješnice u konkurenciji 600 crtača iz cijelog svijeta.

A ilustrirati ovaj u osnovi poetičan i na trenutke halucinantan tekst i nije bilo baš jednostavna zadaća jer priča je to o 16-godišnjem Indijcu Pi Patelu koji se nakon havarije u u kojoj mu je stradala cijela obitelj našao se u čamcu za spašavanje nasred Pacifika u društvo zebre, hijene, orangutanice i bengalskog tigra. U bespoštednoj borbi za preživljavanje ostali su samo Pi i tigar zvan Richard Parker, koji ipak pronalaze način za nevjerojatni suživot... Poučna knjiga.

***

Yann Martel rođen je 1963. u Španjolskoj, u obitelji diplomata. Živi u Saskatoonu. Autor je zapaženog romana "Self" i zbirke pripovjedaka "The Facts Behind the Helsinki Roccamations". "Pijev život "(Life ofPi) ušao je u uži izbor za uglednu kanadsku Guvernerovu nagradu te književnu nagradu zemalja Commenwealtha za najbolju knjigu, a 2002. osvojio je Man Bookerovu nagradu.

Tomislav Torjanac rođenje 1972. godine u Hrvatskoj gdje živi i radi kao ilustrator. 2006. godine pobijedio je na međunarodnom natječaju za novo, ilustrirano izdanje romana "Pijev život". Tomislavov život podsjeća na njegovu najdražu slikarsku tehniku - slikanje uljanim bojama: živi tiho i polako, ali živopisno. Autor je brojnih naslovnica knjiga i dječjih slikovnica (Mačak i vrag, Djevojčica i div).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –