Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Josip Kljaković-Šantić

Hrvatski patrioti protiv velikosrpske tiranije

  • Nakladnik: Naklada Bošković
  • 05/2009.
  • 352 str., meki uvez
  • ISBN 9789532630923
  • Cijena: 13.27 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
U ovom romanu, kroz život Hrvata iz jedne obitelji u Dalmaciji, prikazuje se srpska perfidija - per omnes modos et casus (na sve načine i mogućnosti), od 1917., i ranije, sa stalnim ciljem stvaranja Velike Srbije na štetu Hrvata i svih drugih naroda. U sklopu toga su i stalni pokušaji odvajanja Dalmacije i dalmatinskih Hrvata od matice Hrvatske i njihovo „pretvaranje" u Srbe.

Hrvati se bune protiv srbijanskog fašizma u Kraljevini SHS, Jugoslaviji, opiru nacifašizmu Talijana, Nijemaca i Titovom velikosrpskom komunizmu koji je završio agresijom od 1991. do 1995. Svi agresori su vršili nemilosrdnu fašističku tiraniju, do genocida nad Hrvatima, a najuporniju tiraniju u XX. stoljeću vršili su Srbi.

Roman je dio sage o odnosu Hrvata i Srba kroz osobne drame dalmatinskih Hrvata iz kolijevke hrvatske države u sukobu s velikosrpskom tiranijom. Kroz drame glavnih junaka romana, često na rubu života smrti, upoznat ćete povijest Hrvata, posebno Hrvata Dalmacije, od kraja Austro-Ugarske do početka Domovinskog rata. Događaji i povijesne osobe su istiniti, imena ostalih aktera su izmišljena.

Roman ocrtava karakter i posljedice odnosa Hrvata i Srba od stvaranja zajedničke države krajem Prvog svjetskog rata pa do raspada Jugoslavije 1991. godine.

Pri tome se ističu:

- bitne razlike u mentalitetu Srba i Hrvata, uslijed različitih povijesnih okolnosti, kao i različito shvaćanje zajedničke države. Srbi je uvijek shvaćaju kao Veliku Srbiju s njihovom dominacijom nad ostalim narodima, od kojih neke ne priznaju (Makedonce i Crnogorce), a Hrvate pokušavaju pobiti ili 'posrbiti'. Hrvati samo traže ravnopravnost u zajedničkoj državi ili samostalnost;
- odnos Hrvata i Srba kulminirao je tragičnim ishodom za oba naroda u Drugom svjetskom ratu (Jasenovac i Bleiburg), dokazujući nemogućnost suživota u zajedničkoj državi.

Autor

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –