Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Robert D. Greenberg

Jezik i identitet na Balkanu : Raspad srpsko-hrvatskog

  • Nakladnik: Srednja Europa
  • Prijevod: Anita Peti-Stantić
  • 11/2005.
  • 195, tvrdi uvez
  • ISBN 9536979276
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Američki lingvist srednje generacije Robert Greenberg napisao je knjigu o tome što se dogodilo i što se događa s povijesnim razvojem i aktualnim položajem hrvatskoga, srpskoga, crnogorskoga i bosanskoga jezika, odnosno kako je upravo jezik bio važna odrednica u nastanku nacionalnih identiteta na području jugoistočne Europe.

Knjiga je nastala u sklopu znanstvenog projekta koji Greenberg vodi od 1997. u sklopu kojeg je nekoliko puta posjetio države nastale raspadom Jugoslavije. Utemeljena je na proučavanju opsežne građe, kao i na autorovoj suradnji s nizom istaknutih hrvatskih, srpskih, bošnjačkih i crnogorskih jezikoslovaca.

Robert D. Greenberg prodekan je na College of Arts and Sciences na Sveučilištu New Haven i pridruženi izvanredni profesor na Odsjeku za slavenske jezike i književnosti Sveučilišta Yale. Doktorirao je na Sveučilištu Yale 1991. godine, gdje je predavao 1991.-1992. godine. Nakon toga je, prije nego što je preuzeo sadašnju dužnost 2003. godine, predavao na Sveučilištu Georgetown i na Sveučilištu Sjeverne Karoline u Chapel Hillu.
Istaknuti je američki slavist i član brojnih strukovnih udruga u Sjedinjenim Američkim Državama. Koristio je mnoge stipendije za znanstveno-istraživački rad na terenu i boravio nekoliko puta u Hrvatskoj kao gost vodećih jezičnih institucija.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –