Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Dimitri Verhulst

Gospođa Verona silazi s brežuljka

  • Nakladnik: Andrijići
  • Prijevod: Maja Weikert-Lozica
  • 11/2009.
  • 110 str., meki uvez
  • ISBN 9789536196784
  • Cijena: 69.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

"Gospođa Verona silazi s brežuljka" je priča o ljubavi i smrti, vjernosti koja nadživljava one koje je povezala, tužna no istovremeno lagana priča, ispričana jednostavno i toplo.

I kad gospođa Verona sa svog brežuljka koji pamti ljubav, posljednji put odlazi u dolinu iz koje nema povratka, gotovo joj pozavidite na odlučnosti što je jednom davno izabrala živjeti baš ovdje, u seoskoj kući koja je odmah ponudila mogućnost da se u njoj - bude nesretan.

Jer, kako Verhulst kaže kroz usta jednog od svojih likova: "Ovdje možeš umrijeti, i ovdje možeš biti nesretna. Bili bismo ludi da ne uzmemo ovu kuću."

Dimitri Verhulst (1972.) zasigurno je jedan od najvažnijih suvremenih autora koji pišu na flamanskom jeziku, a čija su djela prevedena na više od dvadeset jezika. Njegov stil pisanja karakteriziraju naglašen sarkazam, humor, ali i suosjećajnost. Debitirao je 1999. zbirkom kratkih priča "Susjedna soba" (De kamer hiernaast) koja je ušla u finale prestižne nizozemske književne nagrade Libris. Nakon toga napisao je romane "Ništa, nitko i prilično tiho" (Niets, niemand en redelijk stil, 2001.) i "Golmanova dosada" (De verveling van de keeper, 2002.), no tek je romanom "Problemski hotel" (Problemski hotel, 2003.), prevedenim na petnaest jezika, među ostalim i na hrvatski, privukao zamjetnu međunarodnu pozornost.

Još veći književni uspjeh ostvario je svojim sljedećim romanom "Nažalosnost stvari" (De helaasheid der dingen, 2006.), prema kojem je 2009. snimljen i iznimno uspješan istoimeni film, ujedno belgijski kandidat za nagradu Oscar. Godine 2006. objavio je i roman "Gospođa Verona silazi s brežuljka" (Mevrouw Verona daalt de heuvel af), a za roman "Prokleti dani na prokletoj kugli" (Godverdomse dagen op een godverdomse bol, 2008.) dobio je prestižnu nizozemsku književnu nagradu Libris. Nakon toga napisao je još nekoliko romana, među kojima je najpoznatiji "Kristov ulazak u Brussel" (De intrede van Christus in Brussel, 2011.). Verhulst redovito objavljuje svoje radove i članke u nekoliko belgijskih i nizozemskih književnih časopisa.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –