Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Thomas Mann

Wälsunška krv i druge pripovijetke

  • Nakladnik: Andrijići
  • Prijevod: Štefica Martić
  • 11/2009.
  • 183 str., meki uvez
  • ISBN 9789536196760
  • Cijena: 12.74 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Iako najpoznatiji kao romanopisac, Thomas Mann (1875.-1955.) je književnu karijeru započeo i završio kao novelist: prva knjiga koju je objavio bio je izbor iz rane proze, naslovljen istoimenom pripovijetkom "Mali gospodin Friedmann" (1898.), a posljednja je bila dulja novela "Prevarena" (1953.). Posljednja u ovom izboru pripovjedaka je "Wälsunška krv", opet wagnerovska tema.

Pored Nietzscheova i Schopenhauerova utjecaja, golem je utjecaj na Thomasa Manna imao i Richard Wagner. U jednome pismu Hermannu Hesseu Mann, pišući o svojoj sklonosti prema «demagoskoj umjetnosti» Richarda Wagnera, priznaje da ga je on «možda zauvijek odredio, da ne kažem korumpirao».

"Wälsunška krv" je prvi put objavljena 1906. godine, a nakon toga ju je autor povukao. Ponovno ju je, u jednokratnoj i limitiranoj nakladi, dao tiskati tek 1921. godine. Kasnije je, nakon autorove smrti, objavljivana u svim izdanjima sabranih pripovijedaka, a ovdje bi simbolično mogla markirati dvostruku granicu: do nje ono što je Thomas Mann stvorio do svoje tridesete godine, od nje do danas stogodišnju distancu i s njom mogućnost novog pogleda na djelo Thomasa Manna.

***

"'Wälsunška krv i druge pripovijetke" okuplja devet Mannovih pripovijetki od kojih je samo jedna (Tristan) prethodno već bila prevedena na hrvatski jezik. Zbirka sadrži pripovijetke iz ranog autorova stvaralačkog razdoblja, izvorno objavljene u razdoblju od 1893. do 1906, a kako prevoditeljica i urednica knjige Šefica Martić u predgovornoj bilješci navodi, namjera knjige bila je predstaviti neke od Mannovih osnovnih preokupacija, prije svega njegovu središnju i omiljenu temu – antagonizam između duha i života, umjetničkog i građanskog, bolesti i zdravlja, te položaj umjetnika u građanskom društvu, ali i humani i moralni aspekt Mannove proze, humor i ironiju, njegov esteticizam i intelektualističku usmjerenost.

(Iz recenzije : Božidar Alajbegović)

Iako iz ugledne patricijske obitelji, rano je skrbio za svoju egzistenciju i naobrazbu; mnogo su mu značili ruski i skandinavski pisci i duboko su na njega djelovale Wagnerova glazba te Nietzscheova i Schopenhauerova pjesnička filozofija. Književni kritičari smatraju ga piscem koji nastavlja tradiciju realističkog romana devetnaestog stoljeća.

Prvu knjigu, zbirku pripovjedaka «Mali gospodin Friedemann» objavljuje 1898. godine. Proslavio se romanom «Buddenbrokovi. Propast jedne obitelji» (1901). Do 1933. godine kada se roman našao na popisu nepoćudnih knjiga (i kao takav spaljen) djelo je samo u Njemačkoj prodano u više od milijun primjeraka. Objavljivanjem «Buddenbrokovih» Mann je postao slavan, a materijalne teškoće s kojima je živo nakon očeve smrti bile su ponovo iza njega. Oženio se 1905. godine Katharinom Pringsheim, djevojkom iz ugledne židovske obitelji.

Često je putovao. Odmor je uglavnom provodio na svome imanju u istočnoj Pruskoj - Kada je odlazio prema jugu obično je navraćao u najsjeverniji grad - Veneciju. Jedne je godine, prije odlaska u Veneciju, "odsjeo na jednom otoku na Jadranu nedaleko od istarske obale". Bio je, tada, na Brijunima, otocima koji su na prijelazu stoljeća postali mjesto okupljanja visokog društva iz Monarhije. Na Brijunima se zadržao svega nekoliko dana. Ali, upravo je taj put bio inspiracija događajima o kojima će kasnije pisati u svojoj glasovitoj noveli «Smrt u Veneciji».

Novelu «Smrt u Veneciji» Mann je objavio 1912. godine. Deset godine poslije objavljuje roman «Ispovjesti varalice Felixa Krulla - Knjiga o djetinjstvu», djelo koje je započeo pisati još 1910. godine. Od značajnijih djela valja još spomenuti povijesni roman «Čarobna gora» (1924), tetralogiju «Josip i njegova braća» objavljenu od 1933. do 1943. godine i «Doktor Faustus - Život njemačkog glazbenika Adriana Leverkuehna kako ga je ispripovijedao jedan njegov prijatelj» (1947).

Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1929. godine.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –