Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Josip Kregar

Protiv vjetra : Mala knjiga o jedrenju i politici

  • Nakladnik: Plejada
  • 05/2010.
  • 292 str., meki uvez
  • ISBN 9789535604723
  • Cijena: 12.61 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Knjiga pred vama trebala se zvati "Protiv struje". To je bio naslov kolumne koju sam pisao godinu dana, ali uz te tekstove dodao sam i druge: kolumne, komentare, pisma ili izjave. Većina ih je objavljena u novinama, no neki su tekstovi predgovori ili dijelovi knjiga.

Tekstovi su, neki od njih, napisani prije više godina, no ne izgleda tako. Ne radi se o mojoj vidovitosti, već o činjenici da se tako malo promijenilo. Usprkos tome što su imena aktera na sceni drukčija, što su se mijenjale vlade i stranke, naslovi u novinama, puno toga je ostalo isto.

Moram priznati da sam već bio odustao (2004) od ove male knjižice, no rasprave o veličini vlade, o izvanrednim izborima ponavljaju se, a pitanja o etici i politici, o prodaji ideala ostala su ista. Uz neke tekstove zbog toga se navodi i godina objavljivanja, no takav podatak nisam imao za sve.

Izbor tekstova nije učinjen prema izboru tema u kojima sam nekada bio u pravu, a drugi nisu. Biti u pravu nije vrlina sama po sebi, nemam poriv da to pokazujem ili tvrdim. Istina, nešto bih danas htio izmijeniti i napisati drukčije, no nisam ispravljao i popravljao tekstove.

Naučio sam i to da je dobro objaviti tekst iza kojega možeš stajati i kada prođu godine, a promijene se režim ili vlada. (Autor)

***

Dr. sc. Josip Kregar, redoviti profesor u trajnom zvanju na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Gostujući nastavnik na Sveučilištu u Grazu te Sveučilištu Yale u Sjedinjenim Državama. Sudirektor studija "Economy and Democracy" (IUC). Dekan Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (2005-2007, 2007-2009). Temeljno područje njegova znanstvenog istraživanja je interdisciplinarno proučavanje procesa modernizacije političko-upravnih institucija, osobito uprave, a nalazi se u sjecištu triju znanstvenih disciplina: prava, sociologije i političkih znanosti.

Važniji radovi: "Nastanak predatorskog kapitalizma i korupcija" (2000), "Uvod u sociologiju" (2009), "Corruption and Democracy" (1996), "Political Culture in Central Eastern Europe" (1996), "Political Finance and Corruption in Eastern Europe" (2007).

Autor i voditelj većeg broja projekata. Strategija - Hrvatska u 21. stoljeću: javna uprava (2002), Nacionalni program za suzbijanje korupcije (2002. i 2006.). Funkcionalna integracija sveučilišta: pravni i organizacijski aspekti integriranog sveučilišta (2009). Autor prijedloga zakona o: lokalnoj upravi i samoupravi (1993), sprječavanju sukoba interesa (2003), dostupnosti informacija (2003) i financiranju političkih stranaka (2005). Osnivač Transparency International Hrvatska. Predsjednik UO Centra za demokraciju i pravo "Miko Tripalo". Potpredsjednik Skupštine grada Zagreba.

Josip Kregar redoviti je profesor u trajnom zvanju na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Rođen je 1953. u Ogulinu. Njegova istraživačka i nastavna područja su sociologija, javna uprava i ljudska prava. Gostujući je nastavnik na Sveučilištu u Grazu i Sveučilištu Yale u Sjedinjenim Državama. Predaje i na Global Campus of Human Rights.

Od 2005. do 2009. bio je dekan Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Bio je i zastupnik u Hrvatskom saboru i autor prijedloga nekoliko usvojenih zakona iz područja sprečavanja sukoba interesa, financiranja političkih stranaka i prava na dostupnost informacija.

Uz veliki broj znanstvenih knjiga i radova, objavio je i knjige političkih eseja: "Protiv vjetra: mala knjiga o jedrenju i politici" (2010.), "Porijeklo sumnje" (2012.), "Prije šutnje" (2016.) i "Šutnja" (2017.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –