Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Mirko Bilandžić

Sjeme zla : Elementi sociologije terorizma

  • Nakladnik: Plejada
  • Nakladnik: Synopsis
  • 12/2010.
  • 256 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789535604792
  • Cijena: 25.22 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Mirko Bilandžić se tematikom terorizma i nacionalne sigurnosti na profesionalno-praktičnoj i znanstveno-stručnoj razini bavi petnaestak godina. Cijelo to razdoblje analizirajući i izučavajući tematiku terorizma, pokušava pronaći jasan i sažet, svima razumljiv odgovor zašto se događa terorizam, zašto dolazi do eskalacije terora i terorizma, kao i zašto se to suvremeno zlo ne može zaustaviti.

Autor redefinira pojam nacionalne sigurnosti, suprotstavljajući se jednostranom pristupu terorizmu. Studija donosi prikaz najvećih terorističkih organizacija u svijetu danas.


**
 
Zašto Sjeme zla?. Prva asocijacija koja se javlja na spominjanje sintagme "sjeme zla" vjerojatno je istoimeni sjajni film Alana J. Pakule, "Devil's Own", u kojem su središnje uloge odigrali Brad Pitt i Harrison Ford. "Sjeme zla" je tragična priča o hladnokrvnom ubojici Irske republikanske armije (IRA). Sjajna je to karakterna studija i prikaz sociopsihološkog profila pripadnika IRA-e, mladića koji od prvog dana života poznaje samo nasilje. Francis McGuire (Brad Pitt) IRA-in je ubojica u bijegu. Pod zaštitom američkih simpatizera IRA-e, McGuire pronalazi skrovište u domu policajca Toma O'Meare (Harrison Ford). Mladi se Irac odmah dopadne iskrenom policajcu, koji u simpatičnom gostu prepozna neke vlastite osobine iz mladosti. No ne shvaća kakvu je opasnu osobu udomio, O'Meara iznenada mora spašavati živote članova svoje obitelji, ali se i boriti s nekadašnjim prijateljem, što neminovno vodi tragičnom završetku.

Iako film "Sjeme zla" govori o terorizmu, što je i središnja tema knjige koja je pred vama, motiv za naslov knjige nisam pronašao u istoimenom filmu. Tematikom terorizma i nacionalne sigurnosti, što na profesionalno-praktičnoj, što na znanstveno-stručnoj razini, bavim se 15-ak godina. Cijelo to razdoblje, analizirajući i izučavajući tematiku terorizma, pokušavao sam pronaći jasan i sažet, svima razumljiv odgovor zašto se događa terorizam, zašto dolazi do eskalacije terora i terorizma, postoje li "opravdani" razlozi nastanka terorizma, kao i zašto se to suvremeno zlo ne može zaustaviti?

U tim okvirima, početkom 2007. godine, u jednom hrvatskom političkom tjedniku, napisao sam tekst o terorizmu, ukazujući na navedene dileme. Urednici tjednika, ne znam da li svjesno ili nesvjesno, pružili su mi odgovor na mnoge dileme i dali povod za pisanje ove knjige. Naime, tom tekstu dali su naslov "Puno se priča o terorizmu, malo o sjemenu iz kojeg niče". Bio je to povod za nastanak ove knjige i njezino naslovljavanje, s ciljem pružanja priloga traženju odgovora na pitanje iz kojeg to sjemena niče terorizam i kako zaustaviti to zlo suvremenog doba.

Terorizam je suvremeno zlo čije je sjeme posijano u ukupnim sociopolitičkim odnosima i procesima. Dodatno uvjerenje u "primjerenost" takva naslova pružili su mi studenti/ce koji pohađaju kolegij "Terorizam i društvo" na Odsjeku za sociologiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta (što je prvi takav kolegij na sveučilišnim institucijama u Republici Hrvatskoj).

Posljednjih godina, slušajući izlaganja i posebno analize terorističkih case studies, koje ne mogu ne izazvati bol i zbunjenost, najčešće reakcije tih mladih ljudi bile su kako je terorizam puno složenija pojava od onoga kako se u javnosti prikazuje, kako dublja analiza case studies vodi drugačijem pogledu i razumijevanju nastojanja i ciljeva terorista, uz zaključak da je "...terorizam strašan oblik socijalne i političke patologije, bitno uvjetovan nepravdama Upravo zbog posljednjeg, nadam se da se u knjizi iznesene projekcije o budućnosti terorizma u svijetu neće ostvariti.

M. B.


***

Dr. sc. Mirko Bilandžić (1968.), docent je na Odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagreba. Doktorirao je na Fakultetu političkih znanosti 2004. Naš je vodeći stručnjak za terorizam i "business inteligence".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –