Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jelena Zlatar

Urbane transformacije suvremenog Zagreba : Sociološka analiza

  • Nakladnik: Plejada
  • Nakladnik: Institut za društvena istraživanja
  • 12/2013.
  • 216 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789537782184
  • Cijena: 175.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

U kontekstu postsocijalizma i društvene tranzicije, a pod uplivom različitih tipova aktera, Hrvatska se, zajedno s mnogim drugim tranzicijskim zemljama, susreće s različitim promjenama kako u svojoj socijalnoj strukturi, tako i u prostoru.

Knjiga "Urbane transformacije suvremenog Zagreba je sociološka analiza stavova i pogleda brojnih stručnjaka različitih profila o urbanim transformacijama Zagreba u posljednjem desetljeću.

Cilj je knjige sustavna kritička analiza i rasprava o teorijskim konceptima koji se razvijaju unutar suvremene urbane sociologije, a odnose se na razumijevanje procesa urbane obnove te njezine postojeće prakse na primjeru grada Zagreba. U tom smislu su konceptualizirani i operacionalizirani osnovni tipovi urbanih transformacija (urbana obnova, revitalizacija, regeneracija i rekonstrukcija te urbanističko planiranje) i osnovni tipovi urbanih aktera (stručni, ekonomski, politički i civilni). Analizirani su „tranzicijski“ aspekti urbane obnove, a za primjer se uzimaju poslovni neboderi, trgovački centri i podzemne garaže.

Analizirajući kroz nastanak novih urbanih cjelina (nove poslovne zone/zone visokih poslovnih objekata; trgovački centri; podzemne garaže) promjene u Zagrebu, autorica otkriva pojavu novih aktera i njihovo sve veće značenje i utjecaj (privatni sektor, civilno društvo). Mnogi od tih projekata napravljeni su prvenstveno u interesu investitora što je imalo različite nepovoljne posljedice za grad.

Jelena Zlatar rođena je 1982. godine u Zagrebu. Diplomirala je sociologiju i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 2006. godine i otada je zaposlena u Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu. Bavi se sociologijom prostora. Doktorirala je 2012. godine s disertacijom "Utjecaj društvenih aktera na urbane transformacije i obnovu Zagreba nakon 2000. godine". Autorica je brojnih znanstvenih članaka i urednica znanstvenih zbornika.

Prozu objavljuje u domaćim i stranim književnim časopisima. Njezina kratka priča "Nedostaje" objavljena je u zbirci priča "Krom i pakao" (CeKaPe, 2012.).

Autorica je znanstvene knjige "Urbane transformacije suvremenog Zagreba. Sociološka analiza" (Plejada i Institut za društvena istraživanja, 2013), zbirke priča "Odjavna karta" (CeKaPe, 2014), romana "Slijepa točka" (CeKaPe, 2015), zbirke kratkih priča “Ticala” (Hena com, 2016) i zbirke priča "Strani gradovi" (CeKaPe, 2018).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –