Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ljubo Šperkov

Na tupini Split, koza i Hana : Izbor neobjavljenih pjesama

  • Nakladnik: Naklada Bošković
  • 06/2010.
  • 148 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532631364
  • Cijena: 13.27 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Ljubomir Šperkov Birin traži i nalazi u stihovima korelative za svoja složena raspoloženja i iskustva "bačenosti u svijet". Objavivši prethodno zaokružene cjeline, ovaj put on se vraća ranijim radovima, čija gustina i razgranatost svjedoče također neporecivu motivaciju i potrebu govora.

Kroz šest odužih ciklusa provlači se crvena nit nemira i otpora gotovo kamovljeske ili marovićevske pobunjenosti protiv ravnodušnosti i gluhoće okoline. U konglomeratu Šperkovljeva izraza polarizirane su krajnosti - od fiziološko skaredne izravnosti pa do sublimirajućih dimenzija svjetlosti i blasfemnoga dijaloga s Višnjim bićem, Bogom.

Situirajući svoj univerzum u izričito spominjani Split, pa čak i koordinate Geta i Rive, svjesno inzistira na mračnom, zagasitom mediteranizmu, tražeći udah u prostorima vlastite izdvojenosti ("Kad tišina bijaše bila šutnja") ili u epifaniji iznimnih trenutaka, prodora neke posebne i povlaštene milosti ("Uvijek u vrijeme mračno ta točka svjetla"). Ako je jedno od mogućih gesla zbirke "Probijam oklop licemjerne pristojnosti", ništa manje programatski ne zvuči ni izazov "ali nema tog sveca kojemu... blizina neba ne smeta".

Dakle, u rasponima od skurilnog i grotesknog do bockavog i autoironičnog (a sve to "uz tutnjavu srca kopilad stihova"), poetski govor Ljubomira Šperkova Birina još jednom potvrđuje svu svoju razložnost kristalizacije i odjeka.

Tonko Maroević

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –