Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Branimir Bošnjak

Radiodramski žanr hrvatske književnosti

  • Nakladnik: Altagama
  • 10/2012.
  • 245 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789536934515
  • Cijena: 160.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Branimir Bošnjak autor je niza esejistički i znanstvenih knjiga o hrvatskoj književnosti, te desetak knjiga pjesama, uređivao je mnoštvo književnih časopisa, bio urednik na Hrvatskom radiju i TV. Dobitnik je niza književnih nagrada i priznanja.

Knjiga o radiodramskom žanru hrvatske književnosti vidljiv je sažetak autorovih iskustava bavljenja svojevremeno dramskom produkcijom HRT-a i njegovim inovacijama. Prateći novonastajuće oblike medijskog prostora Branimir Bošnjak u knjizi "Radiodramski žanr hrvatske književnosti" procjenjuje međuodnos i tvorbu novih oblika kulturne komunikacije, koji posebno u mediju hrvatskog radija stvara izuzetno uspješne uratke, postižući međunarodna priznanja i pohvale.

Od Miroslava Krleže i njegovih radijskih i televizijskih adaptacija, pa sve do najnovijih autora, knjiga Branimira Bošnjaka prati fenomen "otkrivanja jezika kao svijeta", ali isto tako otkriva "medijsko okruženje koje ostvaruje i vlasništvo nad jezikom i njegovim smislom!"
Stoga autorov izbor, a i analiza "pisaca radijskog medija“, od već spomenutog Miroslava Krleže, Petra Šegedina, Ranka Marinkovića, Slobodana Novaka, Antuna Šoljana, Ivana Slamniga, a i Ive Brešana, Mate Matišića, Ivice Ivanca, Ante Stamaća i njegove drame o Tinu Ujeviću, čine izuzetno vrijedan predložak "književnog upisivanja“ u novi medij i njegove vrhunske dosege. 

Branimir Bošnjak prati i radijsku suradnju pjesnika Nikole Šopa i njegovu posebnost u spajanju vlastite poezije, drame u stihovima i poetske prozne naracije radijskog medija.

Izuzetno je značajna analiza radijskog djelovanja Zvonimira Bajsića i njegovih radijskih istraživanja, koja je velikim dijelom „promijenila“  umjetnički medij radija i povezala dokumentarnost i posebnost radijske drame ostvarujući njezine fantastične mogućnosti.

"Radiodramski žanr hrvatske književnosti" Branimira Bošnjaka knjiga je koja razložno ukazuje na vrhunce "radiodramskog žanra“ u nas, ali i njihovu unikatnost i vrijednost prepoznatu i u nas, ali i europskim i svjetskim medijima.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –