Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Douwe Draaisma

Tvornica nostalgije : Pamćenje, vrijeme, starost

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Radovan Lučić
  • 03/2013.
  • 174 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533035697
  • Cijena: 119.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Douwe Draaisma, cijenjeni nizozemski profesor psihologije i autor djela "Zašto se život ubrzava što smo stariji", napisao je knjigu "Tvornica nostalgije" povezujući znanja i činjenice iz područja psihologije, filozofije, neuroznanosti i književnosti.

Mudrost dolazi s godinama, tvrdi autor, ali prije nje stiže zaboravljivost. I zato se koristimo čime god možemo da pamćenje održimo svježim, od vježbi za mozak do vitaminskih preparata. Međutim, postavljaju se pitanja može li se pamćenje vježbati i ide li zaboravnost ruku pod ruku sa starošću. Pobijajući do u najsitnije pojedinosti ustaljena shvaćanja o mozgu, Draaisma se zalaže za ostarjelo pamćenje i osjećajno razlaže istinitu priču o stvarima koje prolaze.

Autor u knjizi govori o neuhvatljivosti sjećanja, o komercijalizaciji zaboravljivosti i o nostalgiji za svijetom koji još postoji samo u uspomenama. Ali također pripovijeda o neočekivanim zadovoljstvima koje nam pruža ostarjelo pamćenje kao što je takozvani efekt reminiscencije kad se uspomene na djetinjstvo javljaju intenzivnije nego prije. Taj dio vezan uz autobiografsko pamćenje razotkriva nam da svi mi u svojem aparatu prisjećanja posjedujemo „autobiografske zapise“ iz najranije dobi – i da taj oblik prisjećanja na lakši ili teži način možemo ponovno evocirati.

"Tvornica nostalgije" objašnjava da uz to što vrijeme utječe na pamćenje, pamćenje također utječe na vrijeme.

Povratak starih uspomena koji se u psihologiji naziva „efekt reminiscencije“ prilično je zagonetna pojava. To što se u prisjećanju javljaju upravo rane uspomene kao da je u suprotnosti onome što se može nazvati Prvim osnovnim zakonom zaboravljanja: što je nešto dalje u prošlosti, to su manji izgledi da se toga sjećamo. Isto je tako zagonetno to što ta sjećanja, čini se, opet izviru tek u starosti. Zacijelo su ležala pohranjena i u svijesti četrdesetogodišnjaka, pedesetogodišnjaka, zašto se opet pojavljuju tek kad pamćenje uistinu ostari? Kao da su sve to vrijeme bila pod embargom i tek po istjecanju roka postala raspoloživa.


***

Douwe Draisma (1953.) izvanredni je profesor povijesti psihologije na Groningenskom sveučilištu (Rijksuniversiteit Groningen). Autor je knjiga "Stroj za metafore. Jedna povijest pamćenja" (1995.), prevedene na 10 jezika, "Zašto se život ubrzava što smo stariji. O autobiografskom pamćenju", 2001. (Naklada Ljevak, 2008.), prevedene na više od 15 jezika te zanimljivog djela "Poremećeni duhovi. Povijesti bolesti" (2006.), koje je također pronašlo put k mnogobrojnoj i mnogojezičnoj publici. Za svoja djela nagrađivan je kako književnim tako i znanstvenim nagradama. "Tvornica nostalgije. Pamćenje, vrijeme, starost" u Nizozemskoj je objavljena 2008. godine.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –