Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Iris Murdoch

Odrubljena glava

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Zdenka Drucalović
  • 03/2013.
  • 133 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533035734
  • Cijena: 21.10 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
U romanu "Odrubljena glava" - koji se smatra njezinim „najčitkijim“, najzabavnijim i najkomunikativnijim romanom - Iris Murdoch iznosi zamršenu priču o ljubavi, preljubu, incestu, prevari, samozavaravanju, ljubomori i pokušaju samoubojstva - stilom prožetim ironijom i satirom te zapletom i preokretima dostojnima francuske farse.

U većini njezinih romana glavni lik je i najveći manipulator, no ovdje nikad ne znaš tko koga pokušava izmanipulirati - počevši od glavnog junaka Martina Lynch - Gibbona, njegove nenadmašno manipulativne supruge Antonije i njezinog ljubavnika i psihoanalitičara Palmera Andersona te Andersonove sestre, antropologinje Honor Klein, jedne od najboljih likova njezinih romana.

Koristeći svoj poznati talent u razvijanju likova i radnje, opisu scena i građenju napetosti koji joj je priskrbio status modernog klasika, Murdoch dovodi priču do neočekivanog klimaksa i još neočekivanijeg raspleta.

***

Iris Murdoch, plodna britanska spisateljica, ostat će zapamćena kao pisac i filozof koji je uspio proniknuti duboko u tajne ljudske psihe. Njezina prva knjiga, tiskana 1953. godine, bila je uvod u Sartreovu filozofiju, a godinu dana kasnije objavljen joj je prvi roman, "Pod mrežom". To djelo otkriva snažan utjecaj  Sartreove, egzistencijalističke filozofije te drama Samuela Becketta, najavljujući autoričinu trajnu zaokupljenost filozofskim temama u kasnijim djelima. Nakon romana "Pod mrežom" slijedili su "Bijeg od očaravatelja", "Pješčani zamak", "Zvono" i mnoga druga djela, uključujući "Stroj za svetu i profanu ljubav", koji je 1974. dobio Whitbreadovu nagradu te "More, more", koje je 1978. nagrađeno drugom prestižnom britanskom nagradom - Bookerom.

Roman „Odrubljena glava“ adaptiran je 1963. za kazalište, a 1970. i za film, u kojem su glumili Claire Bloom, Lee Remick, Richard Attenborough i Ian Holm.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –