Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Katarina Nina Simončič

Kultura odijevanja : U Zagrebu na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće

  • Nakladnik: Plejada
  • 12/2012.
  • 224 str., tvrdi uvez
  • ISBN
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Autorica je istražila i analizirala jedno od najvažnijih razdoblja u povijesti odijevanja i mode, a to je prijelaz iz 19. u 20. stoljeće.

U središtu zanimanja je Zagreb, ključno urbano mjesto hrvatske kulture i identiteta, a u predstavljanju zagrebačke kulture odijevanja korištena je sačuvana materijalna građa iz muzeja, onodobni tisak, fotografije, slikarska djela te modne ilustracije u časopisima. Obrađeni su svi bitni aspekti – od društveno-kulturnog ozračja do odnosa mode i umjetnosti te mode i hrvatske tradicijske baštine, "anti-mode".

Rekonstrukcija i analiza zagrebačke mode ukazuju na snažna obilježja pripadnosti pariškom i bečkom kulturnom ozračju. Knjiga je bogato ilustrirana, crtežima, crno-bijelim te kolornim fotografijama.

 

***

Dr. sc. Katarina Nina Simončič (Ljubljana, 1975.), diplomirala je 1998. na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu te 2002. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu dvopredmetni studij povijesti umjetnosti i etnologije. Doktorirala je 2010. na Odsjeku za povijest umjetnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –