Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Milan Nikolić

Obračun na obali

  • Nakladnik: Vedis
  • 12/2013.
  • 206 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789536838981
  • Cijena: 130.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Drugi naslov u biblioteci "Izabrana djela Milana Nikolića", pionira i doajena kriminalističkog žanra u korpusu hrvatske i drugih književnosti s ovih prostora, pisca kojem je u razdoblju od svega desetak godina (1957. – 1967.) tiskano tridesetak knjiga koji su kod tadašnjih čitatelja stekli kultni status, te su postizavale visoke naklade.

"Obračun na obali" uzbudljiva je kriminalistička priča koja se dešava na dubrovačkoj rivijeri, čiju ljetnu dokolicu prekidaju zagonetna, naizgled nepovezana ubojstva lokalnog električara i imućnog Francuza. Nikolićevom junaku, zagrebačkom novinaru Mikiju u istrazi se priključuje inspektor Megre (lik nastao u mašti slavnog francukog pisca Georgesa Simenona), koji je tamo provodio odmor sa suprugom...

"Obračun na obali" prvotno je objavljen 1958. godine u sarajevskoj "Džepnoj knjizi".


***

Milan Nikolić (Osijek, 1924. – Virovitica, 1970) osebujna je ličnost svog vremena. Kontraobavještajac sa sluzbom Zoni B nakon Drugoga svjetskoga rata, nakon što se sredinom 50-ih trajno nastanio u Virovitici posvetio se novinarstvu i književnosti. Osim što je pisao krimiće i špijunske romane za izdavače iz Sarajeva, Beograda i Ljubljane, za lokalni Virovitički list pisao je kazališne, glazbene i likovne kritike, a istaknuo se i kao filmski scenarist.

Kao scenarist ili koscenarist zaslužan je za četiri igrana filma, od kojih je najpoznatiji bio špijunski "X 25 javlja" redatelja Františeka Čapa koji je ranih 60-ih godina bio jedan od najprodavanijih filmova tadašnje jugoslavenske kinematografije u svijetu – prodan je u više od tridesetak zemalja.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –