Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Jenny Erpenbeck ×

Vijest • 22.05.2024.

Jenny Erpenbeck dobitnica Međunarodne nagrade Booker 2024. za roman 'Kairos'

Njemačka spisateljica Jenny Erpenbeck (1967) ovogodišnja je dobitnica Međunarodne nagrade Booker (The International Booker Prize) za svoj roman 'Kairos'. Uz autoricu romana, nagradu je dobio i prevoditelj Michael Hofmann koji je preveo 'Kairos' na engleski jezik. Ova prestižna književna nagrada utemeljena 2005. godine kako bi upotpunila prestižnu nagradu Booker, a za nju se natječu pisci iz cijelog svijeta.
Kritika • 01.05.2024.

Jenny Erpenbeck : Kairos

Posvećena primarnoj temi nevjere i ljubavništva Erpenbeck bez imalo dociranja ili romantiziranja uspijeva iscrtati puls istočnog Berlina s kraja 1980-ih. Pišući istodobno učenjački suspregnuto i do zaumnosti poetično autorica gradi vrlo osoban roman o monumentalnoj i neprolazno privlačnoj temi o kojoj kazuje i više od brojnih publicističkih i akademskih studija objavljivanih posljednjih trideset godina.
Razgovor • 30.12.2019.

Jenny Erpenbeck : Život dolazi ispred umjetnosti jer je previše neobičan da bi ostao neproživljen

[ IZ ARHIVE - 2019 ] Učili su me da je prošlost na Zapadu, a mi smo budućnost jer imamo neke nove ideje. Te su ideje bile nove i tada i sada i doći će trenutak kad ćemo ih opet trebati. Bilo je pogrešno tako brzo odustati od njih i ne razgovarati o njima kad su već ostvarene u Istočnoj Njemačkoj. Pritom mislim na bolja prava za žene, lakši pristup socijalnoj skrbi, veći broj dječjih vrtića. Mnoge su...
Najava • 07.12.2019.

Njemačka književnica Jenny Erpenbeck gostuje u Zagrebu i Puli

Jedna od najpoznatijih njemačkih i svjetskih suvremenih književnica Jenny Erpenbeck (1967.) gostuje u Zagrebu i Puli gdje će predstaviti svoje dvije knjige prevedene na hrvatski jezik, 'Večer svih dana' i 'Nepravilni glagoli'. Erpenbeck je članica Umjetničke akademije u Berlinu, a osim književnošću bavi se režijom i scenskim uprizorenjima.
Vijest • 16.10.2019.

Orhan Pamuk dolazi na jubilarni 25. Sa(n)jam knjige u Istri

VAŽNO: Na žalost, zbog izvanrednih i ozbiljnih obiteljskih problema, Orhan Pamuk, poznati turski pisac i dobitnik Nobelove nagrade za književnost, spriječen je doći u Pulu!