Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 16.10.2019.

Orhan Pamuk dolazi na jubilarni 25. Sa(n)jam knjige u Istri
Održava se
05.-15.12.2019.

Crvenokosa Pamuk Orhan
Avijatičar Vodolazkin Jevgenij
Granica zaborava Lebedev Sergej
Nepravilni glagoli Erpenbeck Jenny

VAŽNO: Na žalost, zbog izvanrednih i ozbiljnih obiteljskih problema, Orhan Pamuk, poznati turski pisac i dobitnik Nobelove nagrade za književnost, spriječen je doći u Pulu!

Pulski Sajam svoju 25. obljetnicu slavi uz temu 'Grad' i slogan 'Gradovi u tijeku'. O fenomenu grada i njegovim promjenama u Puli će razgovarati gotovo tri stotine domaćih i inozemnih autora, nakladnika, povjesničara, intelektualaca, kulturologa i umjetnika. Ove godine Pula je grad koji će u jedanaest sajamskih dana govoriti o svim gradovima ovoga svijeta. Tema ovogodišnjeg Sajma Grad donosi priču o gradovima, njihovim prošlostima, o tome kako živjeti njihovu sadašnjost i dotaknuti se njihove budućnosti. Sloganom Gradovi u tijeku 25. Sa(n)jam knjige u Istri upućuje na raspravu o kontinuitetu promjena, u kojoj će od 5. do 15. prosinca sudjelovati gotovo tri stotine domaćih i inozemnih autora, nakladnika, povjesničara, intelektualaca, kulturologa i umjetnika. 

Ovogodišnje autore predvodi jedan od velikih pisaca grada, Orhan Pamuk. Nakon petnaest godina, sada i kao nobelovac, ponovno posjećuje Sajam i grad Pulu. Premijerno će predstaviti hrvatsko izdanje svoje knjige "Istanbul na fotografijama: grad, sjećanja", koju ekskluzivno za sajamsku promociju priprema nakladnička kuća Vuković & Runjić. Gostovanje Orhana Pamuka bit će propraćeno i susretom svjetski poznatih turkologa i prevoditelja njegovih dijela iz SAD-a, Njemačke, Češke, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Iz Trsta, grada promjena, dolazi Claudio Magris, pisac, kritičar, prevoditelj i poznavatelj povijesti i kulture Srednje Europe. Iz Italije dolazi i znameniti, suvremeni marksistički teoretičar i aktivist, Franco Bifo Berardi. U sklopu novog programa Slavenski đardin, Sajam u suradnji s Forumom Slavenskih Kultura dovodi značajne ruske autore. Nagrađivanu književnicu bestseler romana u Rusiji, Guzel Yakhinu; nagrađivanog pisca i odvažnog istraživača, Sergeja Lebedeva te izvanrednog pripovjedača, prema mnogima vodećeg suvremenog ruskog pisca, Jevgenija Vodolazkina

Iz Finske stiže najznačajniji romski pisac, Veijo Baltzar, a ukrajinsku književnost zastupa nagrađivani književnik, esejist i prevoditelj Jurij Andruhovyč

Među istaknutim autorima koji će gostovati na 25. Sajmu su i povjesničarka, kultna figura intelektualne i političke scene bivše države Latinka Perović, njemačka književnica Jenny Erpenbeck sa zapaženim romanom "Nepravilni glagoli", slovensko-austrijska spisateljica Maja Haderlap koja je za knjigu "Anđeo zaborava" dobila nagradu Albert Goldstein Austrijskog kulturnog foruma, Jeannette Fischer, psihoanalitičarka i autorica knjige "Susret psihoanalitičarke i Marine Abramović", Ana Bilankov, hrvatska vizualna umjetnica koja živi i radi u Berlinu i Svein Mønnesland, akademik, profesor slavistike u Oslu s jedinstvenom monografijom "Istra i Kvarner očima stranaca".   

Od domaćih autora i onih iz bližeg susjedstva svoje nove knjige predstavit će Josip Mlakić, Boris Dežulović, Jurica Pavičić, Igor Štiks, Vlaho Bogišić, Milovan Tatarin, Boris Rašeta, Hrvoje Klasić, Almin Kaplan, Vesna Marić, Kristina Gavran, Namik Kabil i Jelena Todorović. Pulske snage predstavljaju Miroslav Bertoša, Andrea Matošević, Amir Alagić, Boris Domagoj Biletić i Igor Zirojević

Sukladno temi, obljetnička 25. sajamska godina snažno će biti okrenuta i svome gradu – Puli. Vizualno promišljanje Pule, a time i sajamske teme, otvorit će izložba Gradovi u tijeku koja će se početkom studenog predstaviti u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre, dok će pisac Pule, Dragan Velikić, posjetiteljima otvoriti vrata Sajma za rasprave u tijeku.  

Uz tradicionalne programe Doručak s autorom, Suton uz knjigu i Razgovore iza zavjese, 25. Sajam će se prisjetiti i nekih svojih najupečatljivijih programa. Obljetničko izdanje bit će tako protkano i pulsirajućim ritmom poezije – programom Poezija je pitanje srca, s poznatim pjesnikinjama Monikom Herceg, Anjom Golob, Martinom Vidaić i Dortom Jagić.  

Na Sajmu će sudjelovati i poznati glazbenici Tamara Obrovac, Darko Rundek, Vlado Kreslin, Alen i Nenad Sinkauz, Mirela Priselac Remi i Nenad Marijanović Dr. Fric, na čiju će se promociju knjige "Moj život s Idi(j)otima" nadovezati i pulska premijera nagrađivanog dokumentarnog filma "Tusta", redatelja Andreja Korovljeva i produkcijske kuće Factum. 

Nastavlja se tradicija održavanja Nultog dana posvećenog knjižničarima, a uz programe za djecu Librić na Sajmu i one za mlade Hop i Pop lektiru osmišljen je i novi PULikulArna REFORMA, koji će srednjoškolskoj publici predstaviti naslove klasične književnosti, od kojih se ona nerijetko udaljava.   

U sajamskoj knjižari više od 250 nakladnika izložit će gotovo 20.000 naslova, sniženih od 10% do 70%.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –