Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Ministarstvo znanosti i obrazovanja ×

Tema • 27.10.2023.

Kako da djeca čitaju s razumijevanjem iliti što muči školske knjižničare?

Kao najveći problem ili prepreka u funkcioniranju školske knjižnice gotovo svi anketirani školski knjižničari (97 %) navode nedostatna financijska sredstva za nabavku knjiga i drugih tiskanih materijala. Stoga i ne treba čuditi da djeca uspješna na PIRLS istraživanjima kasnije više ne pokazuju tako dobre rezultate i na PISA istraživanjima.
Tema • 20.10.2023.

Tko su kočničari Nacionalne strategije poticanja čitanja?

Onima koji djeluju u javnom sektoru i kojima brzina djelovanja nije baš i vrlina (kao da uvijek imaju sve vrijeme svijeta ispred sebe) dok oni iz realnog sektora, bilo privatni poduzetnici bilo freelanceri, dobro znaju da nemaju vremena za čekanje, navikli da sa svakim idućim mjesecom moraju iznova i pod velikim stresom osiguravati i isplaćivati plaće i honorare.
Tema • 16.08.2023.

Kad Talijani, Francuzi, Španjolci i Nijemci ne znaju što rade

Neki će reći 'pa kako da se mi nosimo s velikanima europskog/svjetskog nakladništva', i donekle su u pravu, ali nitko nam ne brani da pokušamo unutar vlastitih mogućnosti slijediti njihov primjer. Jer, pitanje svih pitanja jest je li Hrvatska spremna na svoje mlade iz vlastitog proračuna investirati za početak barem cca 4,5 milijuna eura godišnje za vaučere koji će se transferirati na cca 30.000...
Vijest • 09.08.2023.

Upravni odbor HDP-a reagirao na prijedlog Zakona o hrvatskom jeziku

U Hrvatskom društvu pisaca smatramo da je ovakav dodatni Zakon u biti nepotreban. U njemu se pretenciozno proširuje decidirani stavak Ustava, a jedini učinak mu može biti stvaranje temelja za sve rigoroznije ograničavanje upotrebe jezika koji se razvijati može jedino kroz slobodnu upotrebu, trajnu javnu raspravu i poticanje književnoumjetničkog izražavanja.
Vijest • 01.08.2023.

Uključite se u proceduru javnog savjetovanja i komentirajte Nacrt prijedloga Zakona o hrvatskom jeziku

Nacrt prijedloga Zakona o hrvatskom jeziku izradili su pravni stručnjaci Vlade RH na temelju nacrta radne skupine Matice hrvatske, koja je glavni inicijator ovog zakona. Šira stručna ali i 'obična' javnost imaju priliku do 31. kolovoza 2023. izjasniti se o Nacrtu (pozitivno/negativno, komentirati, predlagati, prihvatiti ga ili odbaciti...) na stranici e-Savjetovanja.