Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Zdravko Zima ×

Vijest • 28.06.2023.

Zdravko Zima dobitnik Nagrade 'Višnja Machiedo' za 2022. godinu

Nagradu 'Višnja Machiedo' za 2022. godinu dobio je Zdravko Zima, za knjigu eseja 'Putnik s lažnim pasošem' (Ljevak, 2022.). Ovogodišnja, deseta svečana dodjela nagrade Hrvatskog P.E.N. centra za književnu esejistiku održana je 27. lipnja 2023. u 12 sati, u kući Arko u Zagrebu.
Najava • 28.02.2023.

Predstavljanje knjige 'Putnik s lažnim pasošem' Zdravka Zime

Predstavljanje knjige 'Putnik s lažnim pasošem' Zdravka Zime održat će se u utorak 28. veljače u Knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu. O knjizi će razgovarati Jagna Pogačnik, Tomislav Brlek, urednik Nenad Rizvanović te autor Zdravko Zima.
Kritika • 25.01.2023.

Zdravko Zima : Putnik s lažnim pasošem

Poticajno je, u ovo doba medijske površnosti, u vremenu koje nas okružuje ljudima mahom zabavljenim gaćicama starleta nesposobnih da budu ni simulakrumi, čitati, razmišljati, sporiti se, svađati sa Zdravkom Zimom. Nadahnjujuće je, u doba kad se tiskaju enormne količine suvišnih knjiga proglašavanih (remek)djelima, a Hrvati se notorno dijele na nepismene i na pisce, u ruke uzeti knjigu koja je zaista Djelo.
Kritika • 23.01.2018.

Igor Mandić : Predsmrtni dnevnik

Mandić u svoj dnevnik ubacuje sve što mu dođe pod ruku, po sistemu fish, bananas, old pyjamas, kako su pjevali Monty Pythoni. Sve ide: od afektivnog obračuna s Kantom i njegovom osudom samoubojstva do internetskih kolumni... Od pretiskanog intervjua za beogradske novine povodom Sajma knjiga, do pretiskane Adine osmrtnice.
Kritika • 19.12.2017.

Zdravko Zima : Dnevnik jednog mitomana

Zimin umirovljenički 'carpe diem', neumorno participiranje u kulturnom životu, uopće životu, njegova bjelosvjetska svakodnevica u ne tako bjelosvjetskoj zemlji, fantastičan je primjer aktivne, ispunjene, sve samo ne mirne mirovine. Ali ovaj put prednost ćemo dati 'privatnoj sferi' dnevnika. Malenim sličicama, malenim riječima, koje otvaraju vrata literarnih prostora.
Najava • 30.10.2009.

Promocija nove knjige Zdravka Zime 'Bordel u plamenu'

Promocija nove knjige istaknutog kolumnista i književnog kritičara Zdravka Zime "Bordel u plamenu" (Fraktura, 2009) održat će se u utorak 3. studenog 2009. u 19.00 sati u Knjižari Ljevak u Zagrebu. Zbirku pedesetak feljtona u kojima Zdravko Zima progovara o našoj zbilji, predstavit će Predrag Matvejević, Bruno Kragić, Zdravko Zima i Seid Serdarević.
Najava • 20.10.2009.

Predstavljanje nove knjige Ede Popovića 'Priručnik za hodače'

Predstavljanje nove knjige Ede Popovića "Priručnik za hodače", u izdanju Naklade Ljevak,  održat će se u utorak, 20. listopada 2009., u 19,30 sati u Knjižari Ljevak u Zagrebu. Knjigu - mješavinu fikcije, reportaže, dnevničkih zapisa, eseja, citata, fotografija i crteža koja upozorava na grozničavo i ubrzano odvajanje od prirode, uz autora, predstavit će Zdravko Zima i Nives Tomašević.
Najava • 15.05.2007.

Promocija knjige Život je tabloid - feljtoni & fantomi

Životni stil Zdravka Zime srođen je i sa zagrebačkom elitom i sa zagrebačkom ulicom i njezinim kafićima i upravo je zbog toga uvijek bio u stanju, unatoč društvenoj stratifikaciji, jednakomjerno pisati o pojavama u svim slojevima i u njima prepoznavati biće svoje suvremenosti. Predstavljanje njegove nove knjige “Život je tabloid - feljtoni & fantomi” održati će se u sklopu Zagrebačkog sajma knjiga u...