Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 10.06.2021.

20. Festival europske kratke priče zatvara američka autorica Lydia Davis
Održava se
11.06.2021. u 20h

FEKP & Lydia Davis

U petak, 11. lipnja u 20 sati u Vintage Industrial Baru, zagrebačkoj će se publici putem Zooma priključiti dobitnica nagrade Man Booker International, autorica kratkih priča, romana, eseja i prevoditeljica Lydia Davis. Davis je poznata po svojim nevjerojatnim i iščašenim mikro pričama pa za kraj ovogodišnje priče s njom razgovaraju Luiza Bouharoua i Roman Simić

Festival će, kao i uvijek, završiti pjesmom – nakon razgovora s Lydijom Davis, na pozornicu stiže Janez Škof, kultna figura slovenske umjetničke scene, nagrađivani glumac i karizmatični glazbenik koji je svojom harmonikom, glasom i nevjerojatnom energijom otvorio novi svijet poeziji velikog slovenskom pjesnika Dane Zajca.

Program na Visu i Hvaru okupio istaknute domaće književnike

Dio programa Festivala europske kratke priče tradicionalno se paralelno održava izvan Zagreba. Ove godine, to su bili otoci Vis i Hvar. Na Visu, u gradu Komiži, u ponedjeljak 7. lipnja pred publikom okupljenom na terasi ispred Kulturnog centra Ivan Vitić, svoje su priče čitali Renato Baretić, Ivica Ivanišević, Senko Karuza, Tanja Mravak i Korana Serdarević. Svaki autor ispričao je neku zabavnu anegdotu iz svojeg spisateljskog života, te čitao svoje priče.

U utorak, 8. lipnja, pisce je put odveo u višku Malu Travnu, gdje su se s čitateljima družili i čitali slovenski pisac Andrej Blatnik, te domaći Katarina Brajdić, Staša Aras, Miroslav Mićanović, Robert Mlinarec i Sven Popović

Isti dan je u Knjižari Fraktura u Zagrebu virtualno gostovala jedna od najčitanijih i najcjenjenijih američkih spisateljica Siri Hustvedt, koja je s hrvatskim čitateljima podijelila svoja promišljanja o književnosti te s prevoditeljicom Andom Bukvić razgovarala o svojem stvaralaštvu. Program 20. FEKP-a u srijedu se paralelno održao i u Zagrebu, gdje su ispred Bookse svoje priče čitali Mirjana Dugandžija, Jadranka Pintarić i Edo Popović. U četvrtak će gošća zagrebačkog dijela programa u Knjižari Fraktura biti američka spisateljica Lorrie Moore, a u Muzeju Staroga grada u Starome Gradu na Hvaru s publikom će se družiti Renato Baretić, Andrej Blatnik, Miroslav Mićanović i Jurica Pavičić
 

* Zbog epidemioloških mjera, broj posjetitelja je ograničen na 60 pa besplatne ulaznice preuzmite sat vremena ranije, od 18 na ulazu u Vintage Industrial Bar. 

Program 20. FEKP-a možete pratiti i preko live streaminga na YouTube kanalu FekpHrvatska

Organizator FEKP-a je Hrvatsko društvo pisaca (HDP), a ostvaruje se u suradnji s Ministarstvom kulture i medija RH, gradovima Zagrebom, Hvarom, Komižom, TZ-om Komiže, Staroga Grada, udrugom Platforma, Tradukijem i prostorima kulture u kojima se odvija. Pokrovitelji festivala su PBZ Card, Spar, Coca-Cola i Barcaffe.

Više informacija o Festivalu i cijeli program potražite ovdje

Lydia Davis

Ne mogu i neću

  • Prijevod: Maja Šoljan
  • Naklada OceanMore 11/2018.
  • 272 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789533320816

U najboljoj tradiciji velikih majstorica američke kratke priče (Munro, Berlin) niz nastavlja Lydia Davis knjigom 'Ne mogu i neću' – magičnim komprimiranjem svakodnevice, neprimijećenih detalja, usputnih razgovora, spletom svojih i tuđih snova, iščitavanjem Flaubertovih pisama (tijekom prevođenja Gospođe Bovary), stvara začudne priče neuobičajenih formi.

Lydia Davis

Kraj priče

  • Prijevod: Maja Šoljan
  • Naklada OceanMore 11/2019.
  • 216 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789533320984

Radnja romana 'Kraj priče' Lydie Davis naizgled je jednostavna: jedna žena sjeća se ljubavne veze s muškarcem koji ju je ostavio i pokušava pišući o tome samoj sebi objasniti što se točno dogodilo. Ali jednostavnost je privid. Rafiniran i nimalo sentimentalan roman govori o strasti, žaljenju i sjećanju; o psihologiji one točke u kojoj se presijecaju gubitak i uspomene.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –