Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Lydia Davis

Kraj priče

  • Nakladnik: Naklada OceanMore
  • Prijevod: Maja Šoljan
  • 11/2019.
  • 216 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789533320984
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Radnja romana "Kraj priče" Lydie Davis naizgled je jednostavna: jedna žena sjeća se ljubavne veze s muškarcem koji ju je ostavio i pokušava pišući o tome samoj sebi objasniti što se točno dogodilo. Ali jednostavnost je privid. Dok se gotovo opsesivno usredotočuje na naoko nevažne pojedinosti, od broja svađa i telefonskih poziva do sitničavih natpisa na kutijama s rukopisom, pripovjedačica s jednako mikroskopskom preciznošću secira i pouzdanost vlastita sjećanja i sam čin pisanja, dovodeći ih u zamršeni međuodnos gdje se zamućuju granice između zbilje i fikcije da bi naposljetku postalo upitnim što je zapravo istina.


Ovaj zadivljujuće rafiniran i nimalo sentimentalan prvi roman govori o strasti, žaljenju i sjećanju; o psihologiji one točke u kojoj se presijecaju gubitak i uspomene.
Details

"Kraj priče" upoznaje čitatelja i s pričom samom i s mukotrpnim radom koji je uložen u pisanje priče, tako da je to ne samo sjajna knjiga nego i potpuno izvanserijsko i vrlo moderno postignuće.
New York Observer

Surovo perceptivna proza koja razotkriva, "Kraj priče" zapanjujuće je snažno djelo.
Booklist

Lydia Davis istražuje što se događa kada bol zbog odsutnosti drugoga osjećamo u svakom dijeliću tijela.
Télérama

Lydia Davis (1947.) američka je spisateljica kratkih priča, romana, eseja i zapažena prevoditeljica s francuskoga i drugih jezika. Do danas je objavila šest zbirki priča i roman "The End of Story". Prevela je mnoge francuske klasike, poput Prousta, Flauberta, Blanchota, Foucaulta. Jedna od tek troje živućih autora koji su se pojavili u prestižnim izdanjima The Best American Short Stories i The Best American Poetry.

Godine 2003. primila je iznimno cijenjenu stipendiju MacArthur, 2005. izabrana je za člana Američke akademije znanosti i umjetnosti, a 2013. dobitnica je Međunarodne nagrade Man Booker, i to za prozu koju obilježavaju „kratkoća i preciznost poezije“. Trenutno predaje kreativno pisanje na Sveučilištu u Albanyju, New York.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –