Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 24.09.2013.

20 hrvatskih autora predstavlja se u 9 njemačkih gradova

U okviru festivala Kroatien Kreativ 2013, od 26. rujna do 4. prosinca 2013. godine u 10 njemačkih književnih institucija i 9 gradova održat će se čitanja i rasprave o suvremenoj hrvatskoj književnosti pod nazivom "Na brodu - Suvremena hrvatska književnost u njemačkim književnim institucijama".

U programu će sudjelovati 20 hrvatskih autora, od kojih Branko Čegec, Marko Pogačar, Edo Popović, Rujana Jeger, Bora Ćosić, Igor Štiks, Slavenka Drakulić, Ivana Simić Bodrožić, Ivana Šojat-Kuči, Gordana Benić, Zvonko Maković, Ivana Sajko, Renato Baretić, Zoran Ferić, Ludwig Bauer, Jurica Pavičić, Robert Perišić, Andriana Škunca i drugi.

Čitanja i rasprave koje će se održati u Berlinu, Frankfurtu na Majni, Freiburgu, Hamburgu, Kielu, Münchenu, Rostocku, Sulzbach-Rosenbergu i Weimaru prvo su zajedničko predstavljanje 20 hrvatskih autora u najprestižnijim njemačkim književnim institucijama.

Program će u Literaturhaus u Frankfurtu na Majni započeti Gordana Benić, Branko Čegec, Andriana Škunca i Marko Pogačar koji će sudjelovati na večeri poezije 26. rujna 2013. godine. U Münchenu 2. listopada u Lyrik Kabinett prijevode svojih pjesama na njemački jezik predstavit će Zvonko Maković (Lagati. Zašto ne?) i Marko Pogačar (zbirka izabranih pjesama An die verlorenen Hälften), a Edo Popović (Lomljene vjetra) i Rujana Jeger (Darkroom) će gostovati u minhenskoj Gradskoj biblioteci 8. listopada 2013. godine.

Njemačko društvo za kroatistiku organizira 15. listopada u Literaturhaus Berlin SIMPOZIJ O MIROSLAVU KRLEŽI kao jednom od najvažnijih hrvatskih autora 20. stoljeća. Simpozij će započeti izlaganjima Alide Bremer, Marijane Erstić sa Sveučilišta SiegenAngele Richter sa Sveučilišta Halle i Anne Cornelie Kenneweg sa Sveučilišta Leipzig u 15 sati te se nastaviti s okruglim stolom u 17 sati na kojemu će o Krleži i suvremenoj hrvatskoj književnosti govoriti Igor Štiks, Bora Ćosić, Alida Bremer, Elisabeth von Erdmann (Sveučilište Otto Friedrich u Bamburgu) te Verena Nolte, voditeljica udruženja Kulturallmende.

U Literaturhaus Berlin će također 15. listopada u 20 sati biti održano čitanje i diskusija u čemu će sudjelovati Bora Ćosić, Igor Štiks i Slavenka Drakulić, a 16. listopada gošće će biti Ivana Simić Bodrožić i Ivana Šojat-Kuči.

Ivana Sajko će 2. studenog u suradnji s glazbenicima Alenom i Nenadom Sinkauzom u Peter-Weiss-Haus u Rostocku predstaviti svoj performans Prizori s jabukom. Tijekom studenog će se isto tako održati čitanja Renata Baretića (Osmi povjerenik) i Zorana Ferića (Kalendar Maja) u Hamburgu 6. studenog, Renata Baretića i Ludwiga Bauera (Kratka kronika porodice Weber) u Sulzbach-Rosenbergu 7. studenog, te Jurice Pavičića i Roberta Perišića (Naš čovjek na terenu) 14. studenog 2013. godine u Weimaru. Program "Na brodu" završit će se čitanjem Ede Popovića i Ivane Sajko 4. prosinca u Literaturbüro u Freiburgu.

U sklopu projekta također je izašla istoimena publikacija "Na brodu" koja sadržava programe događanja i informacije o sudionicima programa, a koja je prvi korak u zajedničkom nastojanju Goethe Instituta i Hrvatskog društva pisaca da se osnaže njemačko-hrvatske kulturne veze i suradnja.

Program "Na brodu - Suvremena hrvatska književnost u njemačkim književnim institucijama" nastavlja se na niz čitanja hrvatskih autora u proljeće 2013. godine u Njemačkoj u sklopu Kroatien Kreativ 2013 te brojne prijevode djela hrvatskih autora na njemački jezik.

– Na brodu - program –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –