Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 24.11.2016.

22. Sa(n)jam knjige u Istri
Održava se
01.-11.12.2016.

22. Sa(n)jam knjige u Istri održat će se od 1. do 11. prosinca 2016., u Puli, u Domu hrvatskih branitelja. Ovogodišnji program bavi se dvjema velikim temama: središnjom temom Transatlantik kojom Sajam prvi put povezuje dva kontinenta: Europu i Južnu Ameriku i u središte pažnje postavlja suvremenu portugalsku, španjolsku i južnoameričku književnost.

U sklopu Transatlantika niz hrvatskih i inozemnih književnika, znanstvenika i kulturologa predstavit će svoja najnovija djela te promišljati zadanu temu kroz okrugle stolove i prezentacije književnih časopisa.

Druga velika tema je Ljubljana bere, regionalni program kojim će se predstaviti kulturno-umjetnička scena grada Ljubljane. Više od deset ljubljanskih književnika i umjetnika sudjelovat će u ovom multimedijalnom programu koji obuhvaća izdavačku, literarnu, znanstvenu, likovnu, ilustratorsku, glazbenu pa i gastronomsku scenu Ljubljane.

No ovaj sajam bit će i sajam poezije i sajam spisateljica, jutarnjih doručaka i okruglih stolova, večernjih koncerata, izložbi i performansa.

Sajam otvara veliki sirijski pjesnik Adonis

Po prvi put u Hrvatskoj, ali i u široj regiji, gostovat će česti kandidat za Nobelovu nagradu i jedan od najvećih pjesnika današnjice, Adonis. Adonis je autor brojnih zbirki: na arapskom je napisao 30 pjesničkih i 29 esejističkih zbirki, od kojih je veliki broj preveden na francuski i 17 drugih jezika. Urednik je antologija, teoretičar poezije i prevoditelj s arapskog na francuski jezik. Poznat je po kontroverznim stavovima spram suvremene arapske kulture. Živi u Parizu od 1986. i predaje na Sveučilištu Sorbonne.

Sirijski pjesnik (kako arapske tako i francuske kulture), sudjelovat će svečanom otvorenju Sajma, na Doručku s autorom, a u programu Istočno pitanje predstavit će svoju knjigu "Zrcalo sna" (Sandorf, 2016; u prepjevu s arapskog Tatjane Paić Vukić). U novom programu Sajma Istočno pitanje, osim Adonisa predstavit će se i kurdska aktivistica i pjesnikinja Bejan Matur i palestinski pjesnik Najwan Darwish.
 

Tema Transatlantik

Opća teorija zaborava Agualusa José Eduardo

Glavna selektorica središnje teme Sajma, poznata prevoditeljica s portugalskog Tanja Tarbuk u Pulu dovodi niz vrsnih portugalskih, afričkih i brazilskih pisaca. Predvodi ih angolski pisac José Eduardo Agualusa, ovogodišnji finalist nagrade Booker, s knjigom "Opća teorija zaborava" (Meandarmedia, 2016). U Pulu dolaze i poznate portugalske književnice Inês Pedrosa i Teresa Salema, portugalski pjesnici Nuno Júdice i Diogo Vaz Pinto, literarni hit-maker José Luís Peixoto, književnik, glazbenik i scenarist iz Lisabona Jacinto Lucas Pires, brazilski pisac i profesor João Carrascoza i Ferréz, pisac i reper iznikao iz favela Sao Paola.

Hrvatski književnici i znanstvenici: Tomica Bajsić, Tatjana Peruško, Dean Trdak, Tahir Mujičić, Predrag Lucić, Zvonko Maković, Tonko Maroević, Nadežda Čačinovič, Robert Mlinarec na okruglim stolovima Transatlantik, Iza horizonta i Lisabon viđen očima pisca progovorit će središnjoj temi, a raspravljat će se o Transatlantiku i kroz zapise Antonija Tabucchija i kroz poeziju čileanskog pjesnika Nicanora Parra.
 

Program Ljubljana bere

Smokva Vojnović Goran

Ljubljana bere / Ljubljana čita najambiciozniji je regionalni program koji je Pula ikada imala zahvaljujući velikoj podršci Grada Ljubljane i selektorici ovog programa Renati Zamida. Program predstavlja ne samo književnu, već i glazbenu, performersku i likovnu scenu Ljubljane. Književnike predvodi, dijelom Puljanin, Goran Vojnović, a slijede ga Mojca Kumedrej, ovogodišnja dobitnica nagrade Kočićevo pero, s knjigom "Tamna materija", Svetlana Slapšak, slovenska književnica i antropologinja, Boštjan Videmšek s knjigom "Na begu" koja se naslanja na prošlogodišnju temu Otok-geto-azil i diva slovenskog pjesništva Svetlana Makarovič s poetsko-glazbenim preformansom "Tko gleda ljude kroz mačje oči". Nova imena slovenske književnosti su: Agata Tomažič, Maja Gal Štromar i Sebastijan Pregelj. Održat će se i hommage slovenskim pjesnicima Alešu Debeljaku i Tomažu Šalamunu.

U Noći pulskih galerija (s okusom Ljubljane) izlagat će slikarica MetkaKrašovec, majstor fotografije Jure Ežen i ilustratorice Alenka Sottler i Hana Stupica. U Pulu dolazi Zoran Predin s "Drugom ženom u haremu" i solo koncertom, a Laibach s glazbenim performansom i izložbom "Laibach Kunst Maschine".

Premijerna predstavljanja knjiga

Đavolja simfonija Mandić Davor

Pulski sajam ponosan je što mnogi autori "čuvaju" knjigu za Pulu. Među onima koji premijerno predstavljaju knjige ističe se Tatjana Gromača, nakon duže apstinencije predstavlja "Bolest svijeta". Premijerne su i: Slađana Bukovac ("Stajska bolest"), Marinko Koščec ("U potrazi za početkom kruga"), Amir Alagić ("Osvetinje"), Evelina Rudan ("Vile s Učke"), Davor Mandić ("Đavolja simfonija"), Senko Karuza ("Prsa u prsa"), Kristijan Novak ("Ciganin, ali najljepši"), a u Hrvatskoj: Miljenko Jergović ("Wilimowski") i Vladislav Bajac ("Hronika sumnje").

Spisateljice zavladale ovogodišnjim Sajmom

Lucía Etxebarría

Bespomoćnost Pedrosa Inês

Sajam je davno imao temu Moć žene i književno stvaranje. Nakon te godine, na pulskom sajmu nije bilo toliko spisateljica, znastvenica i umjetnica kao ove: Inês Pedrosa, Teresa Salema, Bejan Matur, Metka Krašovec, Alenka Sottler, Hana Stupica, Svetlana Makarovič, Svetlana Slapšak, Maja Gal Štromar, Agata Tomažič, Mojca Kumedrej, Tatjana Gromača, Slađana Bukovac, Evelina Rudan.

Svakako treba spomenuti dolazak kontroverzne španjolske spisateljice, feministkinje i aktivistice Lucíe Etxebarríe, i Slavenke Drakulić koja dolazi s knjigom "Mileva Einstein, teorija tuge" (Fraktura, 2016). 

Prilog raspravi o kurikularnoj reformi: I Klasike ubijaju zar ne? i Pop lektira

Jutra na Sajmu posvećena su srednjoškolcima. Za njih su posebno oblikovana dva programa: I Klasike ubijaju zar ne? i Pop lektira, s ciljem približavanja suvremenih autora mlađoj publici. Program vodi osebujni dvojac, Kruno Lokotar i Emir Imamović Pirke, a pulske će srednjoškolce upoznati s blogericom Bobom Đuderijom, pjesnikom Markom Pogačarom, scenaristom i romanopiscem Goranom Vojnovićem, novinarom i književnikom Davorom Mandićem i autorom krimića Nenadom Stipanićem.

U I Klasike ubijaju zar ne?, na poseban način predstavit će se dva velika klasika: Ivo Andrić i Miroslav Krleža. Predložak o Andriću knjiga je Krešimira Nemeca "Gospodar priča", a na temu "Krležina pogrebna maska" govorit će Vlaho Bogišić, Branko Kukić i Ivica Buljan.
 

Miljenici Pule: Splitski autori

Godinama su splitski autori pod imenom Utorkaši dolazili u Pulu. Nema više Mosora, nema Zloje, nema ni Utorkaša. Ali splitski autori uvijek se nekako okupe u Puli i sami stvore svoj program. Ove godine na Sajmu su: Ivica Ivanišević, Ante Tomić, Boris Dežulović i Predrag Lucić.
 

Festival u festivalu: Književna karika LitLink

Sajam voli ugostiti druge festivale. Prošle godine bio je to Art& Music festival, a ove LitLink. Na pulskom sajmu dogodit će se prva večer LitLinka. Kasnije, karavana kreće put Rijeke i Zagreba. Na pulskom Litlinku susrest će se Jasna Žmak, Neven Ušumović, Nenad Stipanić, Marinko Koščec, Francesca Borri, Adrian Bravi, Alessandro Salvi, Flavio Soriga, Agata Tomažič, Sebastijan Pregelj.
 

Na Sajmu su još...

Događaj za sebe, iako u okviru programa Noć pulskih galerija, bit će otvorenje izložbe Danijela Žeželja "Divlji detektivi". Marko Pogačar predstavit će knjigu "Slijepa karta", Krešimir Bagić "Uvod u suvremenu hrvatsku književnost". Iz Mallorce dolazi William Graves, s biografskom knjigom "Divlje masline". Na Doručku gostuje nagrađivani Slobodan Šnajder. Bossa Banda i Marco Antonio da Costa Trio imaju koncert u Noći Brazila. Vladimir Šagadin i Nikola Pezić vodit će prvi kviz na Sajmu.

A u programu Sajma kao predstavljači i sudionici okruglih stolova sudjelovat će još: Bora Ćosić, Zdravko Zima, Sinan Gudžević, Boris Beck, Josip Osti, Delimir Rešicki, Olja Savičević Ivančević, Milan Rakovac, Zoran Ferić, Dario Marušić, Marina Vujčić, Milana Vlaović, Sandi Blagonić, Miroslav Bertoša, Aljoša Pužar, Robert Perišić. Prvi put na Sajmu nastupit će glumci Livijo Badurina i Radko Polič.

Nagrade:

Zadnjeg dana Sajma dodijelit će se dvije nagrade. Već tradicionalna Čitalačka nagrada Dr. Ivo Borovečki i nagrada publike Libar za vajk, koja je pokrenuta prošle godine, ali ove godine u malo drugačijem obliku. Namijenjena je svim kupcima na Sajmu, koji će s brojem računa moći sudjelovati u odabiru knjiga koje će ponijeti titulu „Libra za vajk“.  Iz ponuđenog sajamskog izbora moći će birati knjigu za koju su uvjereni da neće biti samo sezonski hit već knjiga zanavijek.

Program je osmislio i oblikovao programski odbor: Tanja Tarbuk, Renata Zamida, Marta Andrić, Mauro Ferlin, Dinko Telećan, Ana Bogišić, Vladislav Bajac, Dario Marušić i Magdalena Vodopija. Autor vizuala je Mauricio Ferlin. Cjelokupni program potražite na www.sanjamknjige.hr.

– Promo video 22. Sajma knjige u Istri –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –