Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 26.11.2018.

24. Sa(n)jam knjige u Istri otvara svoja vrata kao knjižara iz sjećanja
Održava se
29.11.-09.12.2018.

Foto: Sa(n)jam knjige u Istri

24. Sa(n)jam knjige u Istri započinje programom svečanog otvorenja, u četvrtak 29. studenog u 12 sati u Domu hrvatskih branitelja u Puli, u nazočnosti dobitnika Nobelove nagrade za književnost Wole Soyinke. Poseban program za tu prigodu prema scenariju Gorana Ferčeca postavio je Matija Ferlin, vodit će ga Livio Badurina, a u njegovom središnjem dijelu nastupit će Amira Medunjanin i Bojan Zulfikarpašić.

Premda je pulski sajam svoju je prepoznatljivost izgradio na programskim odrednicama koje se s pažnjom oblikuju svake godine i tako, bez sumnje, postavio visoke kriterije i temelje za svoju mnogo mlađu festivalsku braću, oblikujući scenu koja danas svojom živošću postavlja Hrvatsku u sami centar književnog svijeta – Sajam njeguje još jednu prepoznatljivost – s iznimnom pažnjom oblikovanu i prezentiranu izlagačku djelatnost. Posebna je pozornost ove godine usmjerena na ishodište Sajma – knjižaru, kakvu smo kao čitatelji i kultura sačuvali u sjećanju. Knjižarski postav u kojem sudjeluje više od 200 nakladnika, i koji komunicira s čitateljem tako da ga ohrabri u odabiru knjige kao osobnom činu, oblikovala je Vlatka Balinčić.

Ukratko, Sajam će ove godine predstaviti više od 30 novih knjižnih naslova, otvoriti četiri autorske izložbe, prisjetiti se svojih prijatelja, prirediti kulinarski trenutak, a kroz programe, njih više od 70, vodit će nas: Aljoša Pužar, Andrea Matošević, Paola Orlić, Kruno Lokotar, Emir Imamović Pirke, Tanja Mravak, Vladimir Šagadin i Stjepan Štef Bartolić. Niz intelektualaca i umjetnika programima će dati dodanu kulturnu vrijednost: Lordan Zafranović, Mirjana Karanović, Dino Mustafić, Vladimir Jankovski, Ante Tomić, Vladislav Bajac, Vladimir Kopicl.

Za praćenje sajamskih programa najavilo se do sada više od 50 novinara iz Hrvatske, Italije, Francuske, Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine. Treći program Hrvatske radiotelevizije (HTV 3) izravno će prenositi Doručak s autorom od 30. studenog do 8. prosinca točno u 11 sati. Svakodnevni live streaming izabranih programa s Facebook stranice Sajma preuzimat će se na Facebook stranici kultura.tportal.hr, a dio programa moći će se pratiti preko valova pulskog Radija Rojc.

Sa(n)jam knjige u Istri svoje sjećanje obnavlja nizom kataloga, kojima se pridaje posebna važnost. U ovogodišnjem katalogu, kojeg su uredili Vlaho Bogišić i Sanja Jovičić, posebno su razrađeni glavna tema Sloboda, regionalni program Makedonija čita, najpoznatiji program Sajma Doručak s autorom, bibliografski su opisane knjige koje se predstavljaju te biografski notirani svi sudionici programa. Katalog je likovno oblikovao, kao i sve promotivne materijale Sajma, Mauricio Ferlin.

Sve navedno više je nego dovoljan razlog da se ljubitelji knjige i čitanja, pisci, nakladnici, prevoditelji, predstavnici medija i institucija i ove godine okupe u Puli kako bi na najbolji mogući način zaokružili godinu koja, unatoč poteškoćama bilježi i uspjehe, postavljajući knjigu i autora na mjesto koje joj i pripada, u sami centar društvenog života, jer o knjizi i čitanju se govori, ona se izvodi, prenosi u druge medije, autori bivaju prepoznati, prevoditelji vidljivi, a nakladnici i publika nagrađeni u višegodišnjem nastojanju da knjigu održe prisutnom i vidljivom. 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –