Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 21.11.2022.

28. Sa(n)jam knjige u Istri posvećen je Daši Drndić, a otvara ga László Krasznahorkai
Održava se
25.11.-04.12.2022.

Foto: Matija Šćulac

VAŽNO: László Krasznahorkai ipak neće, kao što je bilo planirano, sudjelovati u otvaranju Sa(n)jam knjige u Istri. Zbog zdravstvenih razloga ovaj ugledni autor nije u mogućnosti putovati.

Programi u kojima se predstavljaju djela Krasznahorkaia, dobitnika nagrade Man Booker International i svi najavljeni sadržaji – izuzev Doručka s autorom – posvećeni autoru ostaju u već poznatim terminima i uz sudjelovanje predviđenih sudionika i sudionica.    

Otvaranje 28. Sajma knjiga i autora posvećeno je, kao i cijeli Sajam, preminuloj spisateljici Daši Drndić, kojoj je ovogodišnja sajamska tema – „Povratak“ – bila ishodišna u većem dijelu njenog književnog opusa. O Daši Drndić, njenim djelima i odnosu prema povratku kao, prvenstveno, emocionalnom činu, na otvaranju Sajma će govoriti istarski bard i dugogodišnji autoričin prijatelj, pisac, novinar i publicist – Milan Rakovac.

***

U petak, 25. studenog mađarski književnik László Krasznahorkai otvorit će 28. Sa(n)jam knjige u Istri, najavljeno je danas na konferenciji za novinare. Otvaranje 28. pulskog sajma održat će se tradicionalno u podne na ulazu u Dom hrvatskih branitelja – mjestu kojem se Sajam vratio i to upravo uz veliku temu Povratak

Svečani uvod u 100 programa desetodnevnog festivala knjiga i autora vodit će pulska glumica Dijana Vidušin dok će jazz-ritam ceremoniji u swing maniri 30-ih i 40-ih godina zadati Big Band Pula na čelu s Brankom Sterpinom. Protokol otvorenja svojim prisustvom uveličat će ministrica kulture i medija Republike Hrvatske, Nina Obuljen Koržinek, a uz pulskog gradonačelnika Filipa Zoričića, istarskog župana Borisa Miletića te direktoricu Sajma Magdalenu Vodopiju, koja je na press konferenciji izjavila: 

Kada smo odlučili da će središnja tema biti Povratak, nismo znali da će nam se dogoditi i povratak u Dom hrvatskih branitelja. U svakom povratku ima, kako bi rekao jedan od naših gostiju Predrag Finci „i bola i radosti, zato je u svakom tako mnogo bolne radosti“. Upravo takve emocije obuzele su ekipu Sajma i svjesni smo da ne možemo naći ono što smo odlaskom ostavili, ovo može biti samo novi početak, a on je, mislim, više nego dobar. O Povratku, velikoj književnoj i filozofskoj temi, na Sajmu će govoriti sjajni autori: Boris Buden Semezdin Mehmedinović, Kapka Kassabova, Selvedin Avdić, Boris Dežulović, Leonida Kovač, Goran Vojnović, Zoran Žmirić, Dejan Dukovski, Olja Savičević Ivančević, Andrej Blatnik , Amir Alagić i mnogi druge, a sve ih predvodi naš počasni gost László Krasznahorkai. No, u radu na programu jedna nam je autorica, čije su knjige i veliki dio života obilježeni našom temom, stalno dolazila u misli i jako nedostajala. Zato smo Sajam i posvetili Daši Drndić.

Daša Drndić (foto: Jakob Goldstein)

Na koji način temu Povratak Sajam vezuje uz Dašu Drndić najbolje prikazuje obrazloženje Aljoše Pužara:  

Sajam posvećujemo europski priznatoj književnici istarskih korijena Daši Drndić, čiji su život i djelo bili obilježeni gradovima iz kojih je, voljno ili pod pritiskom, odlazila, u koje se, voljno ili pod pritiskom, doseljavala, te kojima se u djelu i životu vraćala. Dašin Beograd, Dašina Rijeka, Toronto, Rovinj, te mnogi drugi gradovi, od Berlina i Amsterdama do Pule, Umaga ili Gorice, mjesta koja su je primala, ponekad i odbacivala i s kojima je u svojoj moćnoj prozi i javnim istupima često debatirala. Daša je književnica koja je bila, a svojim djelom i trajno ostala, kritički i strog glas, glasna savjest naših poremećenih društava, ali i osoba čiji je dom bio utočište putnika, te čije su svakodnevne brige ali i književne stranice bile često usmjerene mladim snagama pred izazovom odrastanja, ljudima u nevolji, progonjenima i odbačenima, svima koje je velika povijest samljela i zaboravila i koji se nisu imali kamo vratiti. Njeni povratci bili su etički i politički moćni, iskreni i potresni. Želimo da se sjeta, melankolija pa i kič različitih konvencionalnih književnih povrataka, protrese moćnim duhom Daše Drndić i njene književnosti.
Odaziv izdavača jedan je od najvećih dosad: 280 nakladnika i gotovo 25.000 knjiga. Bogatstvo izbora ove godine leži i u dva posebna nacionalna štanda. Štand srpskih izdavača predstavit će knjige 30-ak izdavača Srbije. U njihovoj ponudi će se, naravno, pronaći i naslovi autora koji dolaze u Pulu, poput knjiga Slobodana Šijana, Srđana Karanovića, Nedeljka Dragića i Dragana Velikića, ali i brojni, u Hrvatskoj nedostupni, naslovi Daše Drndić. Suorganizator njihova dolaska je Srpsko nacionalno vijeće. Dogodit će se i do sada najbogatiji izbor talijanske knjige koja će biti smještena na čak dva štanda. Na jednom će se predstaviti tamošnji nakladnici za djecu, a na drugom oni što objavljuju prozu, poeziju i publicistiku, s posebnim naglaskom na knjige Piera Paola Pasolinija. Za talijansku knjigu posebno se pobrinula tršćanska knjižara Nero su Bianco posredstvom Zajednice Talijana Pula. 

Na sajmovima je uobičajeno govoriti o popustima. Bit će ih naravno i kod nas, od 20 – 70%, a za ovaj veliki povratak različiti nakladnici su pripremili i posebne outlet ponude. Naša publika će primijetiti raznovrsnost ponude i raskošnu postavku knjiga za koju smo se posebno pobrinuli kolegica Lara Osman Grganja i ja, uz našu dugogodišnju suradnicu Vlatku Balinčić. Za ovu godinu smo osmislili i punkt Pisci potpisuju, gdje će svoje nove knjige potpisivati i autori izvan službenog programa, poput Damira Uzunovića ili Rajka Grlića. – napomenuo je voditelj prodaje, Denis Brandeis Fiala.

Foto: Matija Šćulac

Sajam će obilježiti i povratak programa za djecu i mlade. Plavi salon ponovno ćemo podrediti programima za naše mališane koji će nam i organizirano dolaziti iz pulskih škola i vrtića, neki i iz Rovinja i Rijeke. Uz svakodnevnu ‘Priču za laku noć’ Bake Librić, radionicama će se predstavljati različiti nakladnici. Svoj dan imat će Naklada Ljevak, Školska knjiga, Plantopija, Alfa i Mozaik knjiga. Vjerujem da će posebnu atmosferu stvoriti niz mladih hrvatskih ilustratorica i ilustratora koje ćemo, kada ne nastupaju u Hop-lektiri, susretati u holu DHB-a, koji će na tjedan dana postati njihovim pop-up umjetničkim ateljeom. Živo i multimedijalno bit će i na programu PULikulArne reforme uz zanimljive goste koji će srednjoškolcima književne klasike predstaviti na jedan sasvim drugačiji način. – naglasila je Slavica Ćurković, glavna organizatorica Sajma i kreatorica programa za djecu. 
28. Sa(n)jam knjige u Istri održat će se od 25. studenog do 4. prosinca  Ove godine će se cijenjeni sajamski program Doručak s autorom ponovno moći pratiti i na Trećem programu Hrvatske radiotelevizije, dugogodišnjim medijskim partnerom festivala.  

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –