Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 26.05.2021.

76. Poezija u dvorištu: Romana Brolih i Selma Sarajlić Kanazir
Održava se
26.05.2021. u 20h

Romana Brolih i Selma Sarajlić Kanazir

Pjesnička tribina Poezija u dvorištu održat će se u srijedu 26. svibnja u 20 sati u Čitaonici i Galeriji VN u Zagrebu (Ilica 163), i ugostit će dvije pjesnikinje, Romanu Brolih i Selmu Sarajlić Kanazir.

Voditeljica programa, Sanja Baković, s autoricama će razgovarati o njihovim novim knjigama, o putovima i postupcima pisanja, pjesničkim počecima i pjesničkom trajanju, te o bivanju i djelovanju u književnom polju. Knjige "Zapinjemo" Romane Brolih i "Da je ljeto trajalo duže" Selme Sarajlić Kanazir objavljene su u biblioteci Kaleidoskop nakladničke kuće Hena.com, a uredila ih je naša nagrađivana pjesnikinja Dorta Jagić.

Tribina se može pratiti preko live streaminga na FB stranici Centar za knjigu. Zbog ograničenog broja ljudi koji mogu biti fizički prisutni u publici, potrebna je prethodna prijava na mail knjiznica.vladimira.nazora@kgz.hr ili na br. telefona: 01/3703-414.
Obavezna je dezinfekcija ruku, nošenje maski, održavanje razmaka i ostavljanje osobnih podataka (ime, prezime i broj telefona).

ROMANA BROLIH

Zapinjemo Brolih Romana

Nedjelja 

Rođen sam prije podne
1972.
Mjesec i pol nakon epidemije
Ne znam
Koji je bio dan u tjednu
Rekao bih nedjelja jer ja
Sam dosadan čovjek
Nikad nisam prislonio lice na ničiju kožu
Ni pustio psu da mi sjedne u krilo
Izdaleka sam promatrao mačke
Vadio kornjače iz vode
Lizao im oklope i čistio od trave
Djetinjstvo čuvam u mokrim džepovima
Osuđujem tuđe živote, nekima sam
Dosadio umornim klimanjem glave
Svaka je odluka samoozljeđivanje
I eutanazira bar jedno živo biće
Koje nam se ponudilo na čuvanje.

Romana Brolih rođena je 1972. godine, živi i radi u Zagrebu. Do sada je objavila knjige poezije "Svemir u prahu" (Stajergraf, 2011), "Tvoja mama ima dečka" (Semafora, 2016) i "Zapinjemo" (Hena.com, 2019). Poeziju je objavljivala u Zarezu, Vijencu, časopisu Poezija, na Trećem programu Hrvatskoga radija, Balkanskom književnom glasniku, Trećem trgu, Proletteru, Knjigomatu, Časopisu Re, Književnoj Rijeci, časopisu Autsajderski fragmenti te na portalima za književnost i kulturu Strane i Metafora, a kratke priče u Časopisu Re, na Trećem programu Hrvatskoga radija i Večernjem listu u kojem joj je 2004. godine priča "Ko je to došel Cilika?" osvojila treću nagradu, a 2006. priča "Mjesec dana prije danas" ušla u uži izbor. U Večernjem listu objavljene su joj i priče "Luce Kikina", "Prozor", "Šansa", "(Ne)izgovoreno" i "Sandro".
U glazbenom svijetu surađivala je s grupom Meritas, Josipom Lisac, Jelenom Radan i drugima. Na 16. međunarodnom susretu izdavača "Put u središte Europe", održanom u Pazinu, 19. – 20. svibnja 2012. godine, za zbirku "Svemir u prahu" nagrađena je jednomjesečnim stipendijskim boravkom u Bosanskoj kući u Vranduku, pokraj Zenice. 

SELMA SARAJLIĆ KANAZIR

Da je ljeto trajalo duže Sarajlić Kanazir Selma

penny black

sinoć smo se razvozili autima po novom zagrebu.
nakon odgledane predstave. i butelje bijelog vina. 
ispijene u dobrim čašama. a onda smo prošli pored 
muzeja. znaš, već sam zaboravila kako lijepo izgleda 
po noći. kao gilbert & george. u svim duginim 
bojama.
zona prije i zona poslije dodira. pisalo je na pročelju 
ove zime. prije nego si otišao. ideje o ljubavi, 
cijeni rentanih stanova preletavale su preko 
polikarbonatnih ploča. a ti si se smijao meni koja 
čikove gasim o pete i spremam ih u maramice. 
večeras su isti ljudi. ista je ruta. 
ali ja tuda više ne prolazim. sutra ću kupiti bijelu kovertu 
i zalijepiti na nju penny black.

Selma Sarajlić Kanazir rođena je 19. listopada 1977. godine u Zadru. "Da je ljeto trajalo duže" (Hena.com, 2020) njezina je prva pjesnička knjiga. Poeziju je objavila u zbirci literarnih radova zadarskog Studentskog književnog kluba "Oblaci" (1997) i "Potresi" (2000). Pjesme su joj također objavljivane u Narodnom listu te časopisima za književnost i kulturu Zarez, Tema i Quorum. Od 2013. godine profesionalno se bavi pisanjem interpretacijskih tekstova za projekte u kulturi i turizmu. Iste godine finalist je godišnjeg Algoritmova natječaja u suradnji sa Zarezom za neobjavljene prozne i pjesničke rukopise autora do 35 godina starosti (Navrh jezika). Kao dio kreativnog tima MUZA, potpisuje tekstove za Ivaninu kuću bajke, multimedijalni i interdisciplinarni centar za posjetitelje u Ogulinu, koji 2014. godine dobiva nacionalnu strukovnu muzejsku nagradu za najbolji stalni postav. Posljednjih devet godina članica je G-rupe, neformalne pjesničke (anti)organizacije pod vodstvom mentora Branka Čegeca.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –