Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 13.06.2018.

Booksa je i ove godine u parku, u sklopu festivala Design District Zagreb 2018.
Održava se
14.-17.06.2018.

Sedma republika Perković Ante

Klub Booksa i ove se godine uključuje u festival Design District Zagreb s programom "Booksa u parku" koji od 14. do 17. lipnja nudi književna događanja, glazbeni i filmski program te sajam malih izdavača.

Prvi dan programa "Booksa u parku" posvećen je Anti Perkoviću. U 18 sati predstavit će se drugo izdanje njegove knjige "Sedma republika". Promocija će imati format radijske emisije na otvorenom, uz voditeljicu Ljubicu Letinić i mnoge poznate osobe s kojima je Ante Perković surađivao, ili o kojima je pisao. Večernji koncert koji počinje u 20,30 sati nazvan je "Škrabica", po programu kojeg je Perković pokrenuo u Booksi 2010. i koji traje i danas. Nastupit će Mayales i U pol' 9 kod Sabe uz gosta iznenađenja.

Sljedeći dan, u petak, 15. lipnja u parku će se održati program Društva hrvatskih književnih prevodilaca nazvan "Prevoditelj u vašem kvartu" koji će ovoga puta predstaviti prevoditeljica Ivana Ostojčić. Sat kasnije otvorit će se izložba u izlozima Bookse nazvana "Retrovizor: fanzini u Hrvatskoj" koju postavlja Centar za dokumentiranje nezavisne kulture, a svi će zainteresirani moći dobiti i primjerak posebno otisnutog fanzina.

Ivana Bodrožić i Olja Savičević Ivančević sudjelovat će u razgovoru "Književnice u parku" koji će voditi Miljenka Buljević (u 19 sati), a fokusirat će se na „proboj“ domaćih autorica i autora na strana tržišta, kao i na status žena u književnosti. 

Foto: Booksa

Prvi dan vikenda, subota, počinje u laganom tonu s događanjem "Dašak interkulturalnosti" u organizaciji Saveza udruga Operacija grad i platforme Upgrade. Od 14 sati svi zainteresirani pozvani su na druženje uz muziku iz raznih dijelova svijeta koju će puštati DJ Bezum, a Okus doma pripremit će malu "interkulturnu” zakusku. Potom slijedi "Speed dating s urednicama i izdavačima" u 17 sati, program u kojem će svi zainteresirani moći saznati što je sve potrebno kako bi se objavila knjiga.

Zajedničko smišljanje, pisanje i pričanje priča nazvano "Raspričavanje" vodit će Ivana Bodrožić i počet će u 19 sati, a ideja je da se u formatu sličnom pub kvizovima stvore i podijele priče.

"Kino kod Grge" događaj je organiziran u suradnji s Kinoklubom Zagreb koji ove godine slavi 90. rođendan. Od 21 sat prikazat će se najbolji filmovi po izboru predsjednika Kinkokluba Vedrana Šuvara. Njegov izbor nazvan je "Međuprostor filmskog stvaranja" jer su odabrani filmovi studentica i studenata filmskih akademija koji bitno različito stvaraju u okviru ovog kluba, odnosno akademija na kojima se školuju.

Zadnji dan festivala posvećen je glazbi i pričama. U 18 sati britanski novinar i publicist Matthew Collin bit će gost programa "Audio klub@Booksa" gdje će uz voditelje Mateja Ivušića i Leonarda Jurića predstaviti svoju novu knjigu "Rave On". Program Booksa u parku završava javnim čitanjem priča polaznika i polaznica tzv. Ferićeve radionice kreativnog pisanja u 20 sati.

Sve dane manifestacije, od podneva do 20 sati, parku će se održavati Sajam malih izdavača, u kojem će sudjelovati nakladnici: Izdanja Antibarbarus, DAF, Durieux, Meandarmedia, Naklada Oceanmore, Pelago, Sandorf i Slušaj najglasnije!

Svi programi u sklopu Bookse u parku su besplatni.

– Povezani sadržaj –

Najava • 01.06.2023.

Booksa u parku 2023.

– Pretraži sve članke –