Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ante Perković

Sedma republika : Pop kultura u YU raspadu

  • Nakladnik: Rockmark
  • 04/2018.
  • 188 str., meki uvez
  • ISBN 9789535902218
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Knjiga "Sedma republika" je prvi put objavljena 2011. u izdanju Novog libera, a Ante Perković je u njoj opisao duhovni i kulturni prostor koji se u Jugoslaviji potpiren rock’n’rollom stvarao u ’60-ima, kulminirao s novim valom i raspao se zajedno s državom.

Tragične okolnosti nisu dozvolile da drugo izdanje "Sedme republike" svjetlo dana ugleda na petu obljetnicu prvog. Godinu dana nakon preranog odlaska Ante Perkovića, Rockmark je u sklopu istoimene biblioteke pripremio novo izdanje knjige.

"Sedma republika" je ponovno tu – nadopunjena riječima prijatelja i kolega Dubravka Ivaniša, Darka Rundeka, Aleksandra Dragaša, Dragana Kremera, Petra Janjatovića – te tekstovima pjesama koje se ore u i između redaka.

"Sedma republika" učas je postala kultnom, referentnom knjigom. Oslabjelim krvotokom rock i pop kulture što je još kapao nasljednicama bivše Jugoslavije proširila se poput ljekovitog eliksira, razvedrivši rezignirane duhove, obnovivši rasprave, paleći davno ugašena pojačala, grijući krv.

Danas se 'Sedma republika', obogaćena s nekoliko vrijednih priloga, vraća u svoj izvorni, rockerski ambijent, pa ne sumnjamo da će doprijeti i do šire publike. Na prvu obljetnicu odlaska njezina autora, predajemo je čitateljstvu, susprežući tugu zbog Antina odlaska, ali i ne krijući ponos, jer nam je ipak uspio ostaviti testament svojega odmjerenog duha, duha apartnog i revolucionarnog, otmjenog i avangardnog istodobno.

(iz predgovora novog izdanja knjige)


Nikad ranije nisam sreo štivo o muzici tako blisko mom razumijevanju nje. Muzikalno pisano. Svirano. Kad je Menart predložio pisanje moje biografije, sjetio sam se Ante i Sedme republike. Susreti, razgovori i prepiske bili su jednostavni i konstruktivni, i biografija se pretvorila u Knjigu o pjesmama.
Darko Rundek.

Baveći se devedesetima Ante je u knjizi napisao „Nostalgija je tih godina bila nezgodna politička kvalifikacija”. Pogrešio je samo u jednom. Tu konstrukciju je zapisao u prošlom vremenu. Ponovo sam pročitao „Sedmu republiku”. Delovalo mi je kao prvi put. Nažalost, ova knjiga je evergreen.
Petar Janjatović

jutro –
misliti. učiti.
stalno otvarati nove svjetove.
okrenuti naopačke.
provjetriti iznutra van

popodne –
zapitati se.
otkriti.
stvoriti.

navečer –
naputak za san:
he, he, pobjegoh vam
opet ostadoh dječak…

(posveta Dubravka Ivaniša u novom izdanju "Sedme republike")

 

***

(bilješka uz 1. izdanje)

Svak tko rock i suvremenu kulturu osjeća kao vlastitu sudbinu, i svak tko devedesete doživljava kao moralni debakl, neka u ovoj knjizi potraži odgovore - živio ma u kojoj od bivših šest republika. Ili, možda, samo u sedmoj.

Ovo je esej o jugoslavenskoj pop kulturi, njezinu propadanju i izgledima za budućnost. Superioran stavom, stilom i erudicijom, autor ne preza od rasprave je li i rock suodgovoran za krvavu ratnu kupelj, pjenušavu od ritmova devedesetih. Zašto fašistički rock postoji samo u Hrvatskoj? Zašto je blizak Čeci iz Žitorade u Srbiji? I jesu li moguće nove šezdesete? O tome piše Ante Perković, promišljeno i bez patetike.

Ovako: „Zaustavite se, molim, prije no što vam na pamet padne nostalgija. Nije ovo „Igra rock 'n' roll cela Jugoslavija“. Ne igra, nikad nije ni igrala. Pleme počinje umirati onog trenutka kad svoje rituale i navike prihvati kao dogmu... Ne bojte se, muzika ne umire, samo s tijela odbacuje parazite. A njih se nakupilo u ovih dvadeset godina.

Knjiga "Sedma republika - pop kultura u YU raspadu", istodobno je sjajno napisan esej, kratka historiografija pop kulture na prostoru bivše Jugoslavije, analiza mehanizama koji su tu kulturu jednim dijelom pretvarali i u sluškinju kriminalne politike i političkoga kriminala, ali i komparatistička studija mentaliteta „najboljih neprijatelja" iz bivše države.

Ona, pritom, demistificira i moćni tabu o ekskluzivnosti popularne kulture u samostalnoj Hrvatskoj, pokazujući da su i srpska i hrvatska popularna kultura uvelike odrazi u istome ogledalu.

Ante Perković (Zadar, 8. lipnja 1973. – Zagreb, 5. ožujka 2017.), hrvatski novinar, publicist, rock-kritičar i glazbenik. Kao novinar počeo pisati kao student u magazinu Puls. Pisao u Homo volansu, povremeno pisao za Jutarnji list, a pisao je i za časopis Nomad. Surađivao je i u predstavama Montažstroja.

Objavio je knjige: biografiju sastava Pips, Chips & Videoclips "Dugi vikend u zemlji čudesa", dvije zbirke tekstova (kolumni "Slijepi putnik" i blogova "365"), vodič kroz rodni grad "Volite li Zadar?", biografiju "Rundek, između" i knjigu eseja o jugoslavenskoj pop kulturi "Sedma republika".

Izvor: Wikipedija

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –