Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 13.07.2020.

Booksa u parku: Odvalimo se poezijom – Black Lives Matter
Održava se
14.07.2020. u 19:30h

Foto: Bruno Feitosa from Pexels

Potaknuti nedavnim događanjima u Sjedinjenim Američkim Državama kada je stradao građanin George Floyd, nenaoružani crnac koji je umro nakon brutalne policijske intervencije u Minneapolisu, književni klub Booksa, pjesnička platforma Odvalimo se poezijom i Društvo Afrikanaca u Hrvatskoj organizraju pjesnički događaj Booksa u parku: Odvalimo se poezijom – Black Lives Matter.

U utorak, 14. srpnja u 19.30 sati u parku ispred Bookse čitat će se poezija otpora afro-američkih autorica i autora te fragmenti knjige koja je pred objavom "Bilježnica povratka u zavičaj" Aiméa Césairea (1913. – 2008.), frankofonog pjesnika, pisca i političara rodom s Martinika. Njegov prvi književni tekst, poema "Bilježnica povratka u zavičaj" (Cahier d'un retour au pays natal), za koju je nadahnuće dobio tijekom boravka u Šibeniku 1935., postala je himnom crnaštva, antikolonijalnog pokreta kojemu je, uz Senghora i Damasa, bio začetnik. Studirao je u Parizu, bio zastupnik Martinika u francuskoj Narodnoj skupštini, a posmrtno je dobio mjesto u Panteonu. Autor je, između ostalog, "Rasprave o kolonijalizmu". O značenju i poemi "Bilježnica povratka u zavičaj" govorit će prevoditeljica Vanda Mikšić.

Gost i prevoditelj s portugalskog jezika Dean Trdak približit će neke afričke i južnoameričke autorice i autore portugalskog govornog područja čije su poetike sadržajno prožete temom otpora crnačkog svijeta.

Članovi Društva Afrikanaca u Hrvatskoj sudjelovat će u čitanju, čitat će pjesme Patricea Lumumbe, prvog predsjednika nezavisnog Konga i borca za afričku nezavisnost, vođe kongoanske revolucije, potom Leopolda Sedara Senghora, afričkog vođe i prvog predsjednika nezavisnog Senegala, kao i pjesme drugih autora. 

Zamišljeno je također da publika sudjeluje u čitanju. 

Prije i nakon završetka razgovora i čitanja posebnu play listu i muzički dio pripremio je DJ Goran Goldberger; slušat će se dub pjesnici kao što su  Michael Smith, Linton Kwesi Johnson, Mutabaruka i Benjamin Zephaniah, kao i muzika autora: Max Romeo, Rocker-T, Michael Rose, Hugh Mundell, The Abyssinians, Misty in Roots, I Jah Man, Count Ossie, Mystic Revelation of Rastafari i Third World. Riječ je o dub poeziji i reggaeu kao afričkoj poetici engleskog kolonijalnog naslijeđa vezanog uz Karibe i posebno Jamajku, Englesku, Kanadu i SAD, gdje živi brojna imigrantska populacija iz tog područja.

Voditeljica: Sanja Baković

– Povezani sadržaj –

Najava • 01.06.2023.

Booksa u parku 2023.

– Pretraži sve članke –