Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 30.04.2021.

Booksa u parku – Zanimanje: dramaturg & Pjesnikinja petkom
Održava se
30.04.2021. u 18h

Savez scenarista i pisaca izvedbenih djela i Booksa nastavljaju suradnju na ciklusu tribina Zanimanje: dramaturg. Tema koja će biti predstavljena u petak 30. travnja u 18 sati jest dramaturgija u kazališnim institucijama.

Sudjelovat će Nataša Antulov, dramaturginja donedavno zaposlena u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca, Dubravko Mihanović, dramaturg zaposlen u Gradskom dramskom kazalištu Gavella i Mirna Rustemović, dramaturginja Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Tribinu moderira članica SPID-a Lucija Klarić, predstavljena u prethodnom ciklusu Nove generacije.

Premda većina dramaturga radi upravo u prekarnim uvjetima, bez mogućnosti stalnog zaposlenja i dugoročnog planiranja vlastite prakse, u sistematizacijama većine domaćih kazališta predviđeno je radno mjesto dramaturga. Međutim, tek vrlo mali broj tih kazališta ima zaposlene dramaturge na tim radnim mjestima. Razgovor će pokušati dati odgovore na pitanje zašto je tome tako te što bi uopće trebao raditi dramaturg zaposlen u jednoj kazališnoj instituciji i koji odnos on/a zauzima u čvrstim hijerarhijama institucionalnog kazališta.

Isti dan u 20 sati održat će se tribina Pjesnikinja petkom koja ovoga puta ugošćava pjesnikinje s Banije.

Sudjelovat će Ines Kosturin iz Petrinje i Sanja Domenuš iz Siska. Tribinu će voditi i s pjesnikinjama razgovarati Monika Herceg i Marija Dejanović, također obje iz Petrinje i Siska.

Ove pjesnikinje često promišljaju svakodnevice kojima su okružene, neka tumorna mjesta društva koje promatraju, ali nerijetko na potpuno drugačije načine. Na tribini će razgovarati o mnogočemu, poeziji kao mogućnostima bijega, počecima i razlozima pisanja, načinu pisanja, prostornoj odmaknutosti, kao i postaviti pitanja vidljivosti književnosti izvan metropole, što se često javlja kao akutan problem naše književne svakodnevice.

Program se održava na Booksinoj terasi u Martićevoj 14D (Zagreb), uz poštivanje svih epidemioloških mjera i preporuka.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –