Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 25.03.2014.

Cruising sa Srđanom Sandićem : Psihoanaliza i fetišistička kultura
Održava se
27.03.2014.

"Psihoanaliza i fetišistička kultura" tema je nove tribine "Cruising sa Srđanom Sandićem" koja će se održati u četvrtak 27. ožujka u 19 sati u Multimedijalnom institutu – MaMa u Zagrebu (Preradovićeva 18).

Gosti tribine su: Željka Matijašević (FFzg) i Dejan Durić (FFri).

Povod su razgovoru njihovi, nedavno objavljeni, uvodi u psihoanalizu "Uvod u psihoanalizu: Edip, Hamlet, Jekyll/Hyde" (Željka Matijašević) i "Uvod u psihoanalizu : Od edipske do narcističke kulture" (Dejan Durić) u izdanju Leykam internationala.

Razgovor će ići u smjeru pitanja kako fetišistička kultura redefinira odnos života i smrti, je li funkcionalan čovjek – normalan čovjek i živimo li ultimativno narcističko stanje.

Željka Matijašević izvanredna je profesorica na Odsjeku za komparativnu književnost Filozofskog Fakulteta u Zagrebu, gdje je diplomirala na studiju komparativne književnosti i francuskog jezika i književnosti. Od 1995. do 2000. godine pohađala je magistarski i doktorski studij na Sveučilištu Cambridge (Trinity College), Faculty of Modern and Medieval Languages, gdje je stekla naslov magistra znanosti te doktora znanosti. Njezina doktorska disertacija razmatra odnos lakanovske psihoanalize i filozofije.

Njezin je temeljni znanstveni interes psihoanalitička teorija te njezini dodiri s književnošću, filmom te kulturalnim i političkim teorijama; odnos psihoanalize i filozofije te psihoanalize i religije. Ostala znanstvena područja uključuju kontrakulturni pokret šezdesetih te new age pokret. Članica je Hrvatskog filozofskog društva. Objavila je knjige "Lacan: ustrajnost dijalektike" (2005), "Strukturiranje nesvjesnog: Freud i Lacan" (2006) i "Uvod u psihoanalizu: Edip, Hamlet, Jekyll/Hyde" (2011).

Dejan Durić, docent na Odsjeku za kroatistiku Filozofskoga fakulteta u Rijeci na predmetima iz svjetske književnosti. Područja interesa su mu komparativna književnost, psihoanalitička kritika i njezini dodiri s književnošću i filmom, te suvremeni film. Nedavno je objavio knjigu "Uvod u psihoanalizu: Od edipske do narcističke kulture (2013)", kao i knjigu filmskih kritika "Kratki rezovi" (2013).

Kao uvod u tribinu može vam poslužiti razgovor Srđana Sandića s Dejanom Durićem : Odricanje je cijena koju plaćamo za civilizaciju

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –