Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 21.11.2022.

Disku(r)sija: Pat O'Connor i Marinko Koščec
Održava se
24.11.2022. u 18:29h

Splitska udruga KURS već petnaestak godina organizira program „Writers in Residence Marko Marulić”, u sklopu kojeg omogućuje inozemnim umjetnicima – prije svega piscima, ali i prevoditeljima i vizualnim umjetnicima – jednomjesečni rezidencijalni boravak u Splitu. Pritom se svaka rezidencijalna gošća odnosno gost predstave lokalnoj publici u tradicionalnom programu književnih tribina Disku(r)sija, u kojem se osim inozemnih predstavljaju i domaći autori i autorice, kao vid međunarodnog kulturnog povezivanja. 

Ovomjesečna Disku(r)sija održat će se u četvrtak 24. studenog s početkom u 18:30 u poetsko-glazbenom odjelu Dalmatina Gradske knjižnice Marka Marulića u Splitu (Zagrebačka 4). Tom će se prilikom publici predstaviti ovomjesečni rezidencijalni gost, irski pisac Pat O'Connor, i naš nagrađivani romanopisac Marinko Koščec. Voditeljica Disku(r)sije je književna prevoditeljica i promotorica Patricija Horvat

Publika će čuti ulomke iz djela gostujućih autora a u razgovoru će biti riječi o društveno angažiranoj i ekološkoj književnosti, o susretima manje ili više udaljenih kultura i mentaliteta, o stereotipima i slikama drugih, o vezama, sličnostima i razlikama između Irske i Hrvatske, prije svega na književnoj razini, o tome što je tipično irsko a što tipično hrvatsko, o književnim rezidencijama i drugim temama.

Osiguran je prijevod na hrvatski jezik.

O autorima:

Sami Koščec Marinko

PAT O'CONNOR
Po zanimanju geolog, živi u Limericku u jugozapadnoj Irskoj. Kratke priče objavljuje u brojnim književnim časopisima, a 2019. i u zbirci "People in My Brain" u izdanju Limerick Writers' Centrea. Priče su mu ušle u uži izbor za više književnih nagrada, od kojih je dosad osvojio jednu. Trenutačno piše prvi roman, koji namjerava dovršiti tijekom rezidencijalnog boravka u Splitu.

MARINKO KOŠČEC 
Diplomirao engleski i francuski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1992.  Magistrirao književnost na sveučilištu Paris VII 1995. i na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1997. Doktorirao 2005. s radom na temu djela Michela Houellebecqa. Zaposlen na Katedri za francusku književnost Odsjeka za romanistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Romanopisac, esejist i prevoditelj, objavio romane: "Otok pod morem" (Feral tribune, 1999.), "Netko drugi" (Konzor, 2001., nagrada ‘Meša Selimović’), "Wonderland" (2003., nagrada V.B.Z.), "To malo pijeska na dlanu" (Profil, 2005.), "Centimetar od sreće" (Profil, 2008.), "Četvrti čovjek" (Algoritam, 2011.), "U potrazi za početkom kruga" (Sandorf, 2016.) i "Sami" (V.B.Z.,2021.). 
Ostale knjige: zbirka eseja i prijevoda: "Skice za portret suvremene francuske proze" (Konzor, 2003.), studija "Michel H. – mirakul, mučenik, manipulator" (HDP i Izdanja Antibarbarus, 2007.), "Mrmor u mraku : Antologija francuske kratke priče" (Profil, 2007).

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –