Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 16.04.2018.

Disput predstavlja knjigu Benna Meyer-Wehlacka 'Šlatenšames ili Berlin na moru'
Održava se
19.04.2018. u 19:30h

Benno Meyer-Wehlack: Šlatenšames ili Berlin na moru

Šlatenšames Meyer-Wehlack Benno

Nakladnička kuća Disput predstavlja knjigu Benna Meyer-Wehlacka "Šlatenšames ili Berlin na moru" koje će se održati u Knjižnici "Bogdan Ogrizović" (Preradovićeva 5, Zagreb) u četvrtak 19. travnja 2018. s početkom u 19.30 sati.

Roman će predstaviti:

- Irena Vrkljan, književnica 
Sandra Brkljačić, prevoditeljica 
- Zdravko Zima, književni kritičar 
Josip Pandurić, izdavač

 

Roman "Šlatenšames ili Berlin na moru" pripovijest je iz poslijeratnog Berlina, iz "vremena gladi i bijede" od 1945. do 1947. godine. U proljeće 1945. sedamnaestogodišnji Rolf Hellhoff pješice se iz logora za radno obveznu mladež na Baltiku vraća kući, u Berlin, u "novi život" i postaje "šlatenšames" (izraz na jidišu za "katicu za sve") pri obnovi čuvenog kazališta Tribüne. Kazalište – pored filma središte njegovih dječačkih interesa u onom prošlom vremenu – postaje njegov svijet, a svijet mu se pretvara u kazalište... 

Roman ima snažan autobiografski pečat jer se temelji na motivima iz života samog autora Benna Meyer-Wehlacka, njemačkog književnika koji je brakom s hrvatskom književnicom Irenom Vrkljan dugi niz godina bio vezan uz Zagreb odnosno Hrvatsku.

Roman je u Njemačkoj objavljen posthumno, 2015. godine.

Benno Meyer-Wehlack

Šlatenšames ili Berlin na moru

  • Prijevod: Sandra Brkljačić
  • Disput, Hrvatsko filološko društvo 03/2018.
  • 188 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532603088
  • Cijena 100.00 kn

Roman Benna Meyer-Wehlacka 'Šlatenšames ili Berlin na moru' pripovijest je iz poslijeratnog Berlina, iz 'vremena gladi i bijede' od 1945. do 1947. godine. U ovom zgusnutom Bildungsromanu povratnika iz rata u kojem kroz precizno izoštrene detalje i 'kadrove' pratimo svojevrsni sentimentalni odgoj, snažno se ističe objektivan pogled izvana na razoreni Berlin, bez ikakvih mitskih ili introspekcijskih uljepšavanja.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –