Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 15.03.2017.

Dobitnici nagrada, priznanja i pohvala 'Grigor Vitez' u 2016. godini
Održava se
21.03.2017. u 18h

Bao baobab i mala Kibibi Ðokić Pongrašić Ana
Pošalji mi poruku! Pilić Sanja

Savez društava Naša djeca Hrvatske koji organizira 49. dodjelu Nagrade "Grigor Vitez" koja se dodjeljuje za tekst i ilustracije u knjigama za djecu i mladež, proglasio je dobitnike nagrade za 2016. godinu. Dobitnice su:

U 2016. godini u konkurenciji je bilo ukupno 92 knjige iz produkcije 28 nakladnika. Odluku o dobitnicima nagrada i pohvala Nagrade „Grigor Vitez” za 2016. godinu donijelo je Stručno povjerenstvo u sastavu: Ludwig Bauer, književnik, predsjednik Povjerenstva, Marina Gabelica, dopredsjednica Povjerenstva, Andrea Petrlik Huseinović, ilustratorica, Sanja Polak, književnica, Snježana Krpes, tajnica Nagrade i Marina Žilić, koordinatorica Nagrade.

Svečanost dodjele Nagrade održat će se u utorak, 21. ožujka u 18 sati u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog (mala dvorana) u Zagrebu (Trg Stjepana Radića 4).

Pohvale Nagrade "Grigor Vitez" za 2016. godinu:

Alma dimnjačarka Lovrenčić Sanja
Što ću biti kad odrastem? Nazansky Boris
Ogledalce Torjanac Tomislav, Vitez Grigor
Četiri godišnja doba Vončina Pika

Uz nagrade dodjeljuju se i Pohvale Nagrade "Grigor Vitez":

Vandi Čizmek za autentične ilustracije u "Sirup protiv mačjeg kašlja", Semafora, Zagreb i "Kumarov san", Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, Zagreb.

Ivani Guljašević za ilustracije u slikovnicama "Zaljubljeni žabac" i "Bo-tuov bubanj", Igubuka, Zagreb i u slikovnici "Alma dimnjačarka", Mala zvona, Zagreb.

Tihomiru Horvatu za suvremeno književno oživljavanje Sigetske bitke u romanu za mlade "Mali ratnik", Društvo hrvatskih književnika, Zagreb.

Igoru Knižeku za tekst u knjizi "Legenda o Hani i ratnicima Sedmog mora", Sipar, Zagreb – za promicanje umjetničke bajke s elementima hrvatske tradicije i narodne baštine.

Željki Mezić za ilustracije u slikovnicama "Što ću biti kad odrastem", Mozaik knjiga, Zagreb, "Toplo švedsko more", Semafora, Zagreb i "Zagrljaj", Knjiga u centru, Zagreb.

Posthumna pohvala Nadi Mihelčić za tekst u knjigama "Plavo staklo" i "Pričice i pjesmice iz daleke Afrike", Semafora, Zagreb – za promicanje humanosti, tolerancije i različitosti u književnosti za djecu i mladež.

Tomislavu Torjancu za ilustracije u slikovnici "Ogledalce" Grigora Viteza, Mozaik knjiga, Zagreb.

Ivanu Vitezu za ilustracije u knjizi "S indijanskim plemenom Kroatana 1. i 2. dio", Alfa, Zagreb.

Piki Vončini za ilustracije u knjizi "Mačke", Mala zvona, Zagreb i "Četiri godišnja doba", Mozaik knjiga, Zagreb.

Aljoši Vukoviću za zbirku dijalektalnog haiku  "… i nikad više (šibenski haiku za Zvonu i Iku)", Naklada Panda, Zagreb – za promicanje vrijednosti haiku i dijalektalne poezije u književnosti za djecu i mladež.

Pohvala Hrvatskom društvu književnika za djecu i mlade za velik doprinos i afirmaciju književnosti za djecu i mlade.

O nagradi:

Savez društava Naša djeca Hrvatske osnovao je i po prvi put dodijelio godišnju Nagradu “Grigor Vitez” 1967. godine. Nagrada se dodjeljuje za najbolji književni tekst i ilustracije odabrane iz jednogodišnje književne produkcije za djecu i mlade. Nagrada se sastoji se od novčanog iznosa, diplome i statue “Ptica” – rad akademske slikarice Ksenije Kantoci. Nagradom „Grigor Vitez“ dosad je nagrađeno više od 80 domaćih književnika i ilustratora u preko 120 knjiga za djecu i mlade. Osim Nagrade, dodjeljuju se i posebna priznanja, kao što je „Zlatna ptica“ za višestruke dobitnike Nagrade „Grigor Vitez“ te Pohvale urednicima, nakladnicima i autorima. Najstarijom Nagradom za dječju književnost u Hrvatskoj potiče se kvalitetna knjiga za djecu te autori i izdavači koji stvaraju i objavljuju knjige za djecu i mlade, obogaćujući nacionalnu književnu i likovnu umjetnost.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –