Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 17.05.2015.

Ece Temelkuran: Žene koje pušu u čvorove
Održava se
22.05.2015. u 18h

Planina boli Temelkuran Ece

U petak, 22. svibnja u 18 sati na Zagreb Book Festivalu gostuje jedna od najpoznatijih turskih književnica, novinarki i političkih komentatorica, Ece Temelkuran.

Ece Temelkuran u Zagrebu je već gostovala u listopadu 2013. u sklopu književnog festivala Europea u Dvorištu, a ovoga će puta predstaviti svoju novu knjigu Žene koje pušu u čvorove (Naklada Ljevak, 2015).

Roman ceste koji iz ženske perspektive, kroz putovanje od Tunisa do Libanona, sagledava mogućnosti i prava žena u suvremenom islamskom svijet, uz autoricu će predstaviti Marta Andrić i Kristijan Vujičić.

Smrtnike koji sami pišu svoju priču bogovi vole kao sebi ravne. Grubo i nemilosrdno.

Zvuk banana Temelkuran Ece

Ece Temelkuran, rođena u Izmiru 1973., jedna je od najpoznatijih turskih književnica, novinarki i političkih komentatorica, koja redovito objavljuje u turskim listovima, ali i u časopisima The Guardian, The New Statesman, The New Left Review, Le Monde Diplomatique. U istraživačkim publicističkim radovima bavi se temama koje su u Turskoj izrazito kontroverzne, poput kurdskog i armenskog pitanja, ženskog pokreta i pitanja političkih zatvorenika.

Dobila je mnogobrojne nagrade pa tako i nagradu Pen for Peace i nagradu za turskog novinara godine. Kao gost-predavač djelovala je u ustanovi Reuters Institute fort the Study of Journalism pri sveučilištu Oxford. Dosad je objavila desetak knjiga, a na hrvatskom jeziku prevedene su Planina boli (Naklada Ljevak, 2013), Zvuk banana (Hena com, 2014) i roman Žene koje pušu u čvorove (Naklada Ljevak, 2015).

Ece Temelkuran

Žene koje pušu u čvorove

  • Prijevod: Anđelko Vlašić
  • Naklada Ljevak 04/2015.
  • 312 str., meki uvez
  • ISBN 9789533038278

Muškarac koji je slomio srce jednoj ženi… Četiri žene koje su odlučile prijeći pustinju kako bi ga ubile… Riječ je o prvome romanu ove vrste. Nitko, naime, do sada nije na turskome napisao roman ceste u kojem su četiri glavne junakinje nezapadnjačke žene i čija se radnja događa na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –