Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Ece Temelkuran ×

Najava • 02.09.2021.

Razgovor s Ece Temelkuran

Ece Temelkuran, turska književnica i novinarka sa zagrebačkom adresom gostovat će u četvrtak 2. rujna u parku ispred Bookse. S njom će razgovarati Miljenka Buljević. Razgovor dvije dugogodišnje prijateljice bit će prilika da se pretresu važne književne i društvene teme.
Najava • 30.06.2021.

Program Bookse u parku 30.6. – 4.7.2021

I ovaj tjedan na Booksi u parku čeka vas raznolik program: razgovor o romanu 'Petlja' Franje Janeša, razgovor o knjizi 'Moja dota' Nore Verde, razgovor s turskom novinarkom i spisateljicom Ece Temelkuran, razgovor o zbirci 'Vježbe hrabrosti' Gorana Bogunovića, nastup benda Radost! i predstavljanje Književne zadruge iz Sarajeva.
Razgovor • 14.09.2020.

Ece Temelkuran : Nalazimo se u rađaonici novog svijeta

Trenutni politički pokreti još uvijek nisu uspjeli uobličiti paradigmu koja bi bila jednako moćna kao i propagandni stroj vladajućeg sustava. Također, sve nas je obuzeo strah, uključujući i mislioce koji bi trebali imati dovoljno smirenosti da pronađu izlaz iz ovog globalnog ludila. Isto tako, tu je i osjećaj (možda stvaran) žurnosti.
Najava • 01.12.2019.

Filozofski teatar: Ece Temelkuran

Novu sezonu Filozofskog teatra u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu otvara poznata turska književnica i novinarka Ece Temelkuran. Povod je gostovanju njezina knjiga 'Kako ostati bez domovine' u kojoj secira i analizira obrasce po kojima se, putem desnoga populizma, korak po korak dolazi od demokracije do diktature.
Najava • 01.10.2019.

Promocija knjige 'Kako ostati bez domovine' Ece Temelkuran

Promocija knjige 'Kako ostati bez domovine: Sedam koraka od demokracije do diktature' Ece Temelkuran, jedne od najpoznatijih turskih književnica sa zagrebačkom adresom, održat će se u utorak 1. listopada u Europskom domu Zagreb. O knjizi će govoriti Ece Temelkuran i Ivana Dragičević.
Razgovor • 04.08.2016.

Ece Temelkuran : Kao dijete, knjige sam prepoznavala po mirisu

Domaća literatura je danas dominantna, iako kada sam ja odrastala čitala se samo prevedena književnost. Sada postoji i novi pokret – ljudi koji pišu takozvane romane na društvenim mrežama. Ti tekstovi sadrže čak i ikonice. Pretpostavljam da je pisanje u stanju regresije i da se vraćamo hijeroglifima.
Kritika • 13.10.2014.

Ece Temelkuran : Zvuk banana

Ece Temelkuran energično tutnji kroz paralelna zbivanja koja izlaže poliperspektivno, složenim vitičastim rečenicama, iskrzanim dijalozima, u jednom udahu. Zgusnut, a značenjski šupljikav tekst pojačane frekvencije nalikuje nizu elipičnih pjesama u prozi, istočkanom toku svijesti, raskomadanim transkripima. Upravo zbog poetičnih fragmenata i očuđujuće zaigranosti roman nije lako čitati, ne uvlači...