Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 30.06.2021.

Program Bookse u parku 30.6. – 4.7.2021
Održava se
30.06.-04.07.2021.

Šestu godinu zaredom Booksa svoje programe seli Grgi, pod breze, u park! Ove godine književni, glazbeni, filmski, participativni programi na Booksi u parku (Martićeva14D, Zagreb) traju više od mjesec dana, od 1. lipnja do 18. srpnja. 

I ovaj tjedan na Booksi u parku čeka vas raznolik program: razgovor o romanu "Petlja" Franje Janeša, razgovor o knjizi "Moja dota" Nore Verde, razgovor s turskom novinarkom i spisateljicom Ece Temelkuran, razgovor o zbirci 'Vježbe hrabrosti' Gorana Bogunovića, nastup benda Radost! i za kraj, predstavljanje Književne zadruge iz Sarajeva.

Razgovor o knjizi “Petlja” Franje Janeša 
30.6.2021. u 18:30 @ Booksa

Petlja Janeš Franjo

U suradnji s izdavačem Hena com u parku ispred Bookse održat će se razgovor o romanu "Petlja" Franje Janeša

S autorom će razgovarati urednik Kruno Lokotar.

"Petlja", peti roman Franje Janeša, započinje jednom nesrećom koja to možda i nije, jednom akcijom koja je možda reakcija. Sa svakim poglavljem fabula se, pomaknuta iz perspektive drugog pripovjedača, 'štafetno' razvija pa kroz niz individualnih uvida dobivamo bogatu i složenu priču koja se bavi krivnjom. Pripovjedači su različiti i individualizirani generacijski, profesionalno, etički i etnički, povezani a da to i ne znaju. Na putu do iskupljenja stoji petlja, odnosno barem pet lj: ljaga, ljutnja, ljubomora, ljubav i ljudskost.
 

Razgovor o knjizi “Moja dota” Nore Verde
30.6.2021. u 20:00 @ Booksa u parku

Moja dota Verde Nora

U suradnji s izdavačem OceanMore u parku ispred Bookse održat će se razgovor o knjizi “Moja dota” autorice Nore Verde. U razgovoru će, uz autoricu, sudjelovati Maša Grdešić, urednica romana, i Marija Ott Franolić.

U središtu romana prkosna je djevojčica koju pratimo od početka 1980-ih kada u žutim bermudama, s frizurom na princa Valianta i Martijem Misterijom u torbi putuje iz Splita u Velu Luku, gdje provodi ljeta kod voljene babe. Idilične dane s babom, ispunjene kućanskim poslovima, pjesmom i pričanjem priča, narušava barbina prijeteća prisutnost, a s prolaskom godina djevojčicu sve više opterećuje osjećaj nepripadnosti svojoj radničkoj i težačkoj obitelji. Rastrgana između grada i otoka, standarda i dijalekta, ženske i muške rodne ekspresije, u obrazovanju i pisanju traži put prema slobodi i samostalnosti.
 

Razgovor s Ece Temelkuran
1.7.2021. u 19:00 @ Booksa u parku

Zajedno: 10 odabira za bolju sadašnjost Temelkuran Ece

U parku ispred Bookse gostovat će turska književnica i novinarka sa zagrebačkom adresom Ece Temelkuran. S njom će razgovarati Miljenka Buljević

Razgovor dvije dugogodišnje prijateljice bit će pravi praznik za Booksinu publiku i prilika da se pretresu važne književne i društvene teme. Pored predstavljanja književnog rada Ece Temelkuran koja već godinama živi i radi u Booksinom kvartu, fokus razgovora bit će usmjeren na njene posljednje dvije publicističke knjige (u izdanju Naklade Ljevak) u kojima autorica problematizira suvremena društvena gibanja. U svojim paralelnim i jednako intenzivnim karijerama novinarke i književnice, Ece se bavi temama koje su u Turskoj izrazito kontroverzne, poput kurdskog i armenskog pitanja, ženskog pokreta i pitanja političkih zatvorenika, ali i temama društvene promjene u suvremenim zapadnim društvima.
 

Razgovor o zbirci “Vježbe hrabrosti” Gorana Bogunovića
2.7.2021. u 18:00 @ Booksa u parku

U suradnji s izdavačem Durieux održat će se razgovor o novoj pjesničkoj zbirci Gorana Bogunovića “Vježbe hrabrosti”.

Uz autora, knjigu će predstaviti urednik Davor Ivankovac te urednica naklade Durieux Ivana Rogar.

Poezija Gorana Bogunovića doista jest vježbanje hrabrosti — hrabrosti da se govori iz nemoći, da se stvori iz nepovjerenja u vlastite mogućnosti i da se nađe pravo bogatstvo motiva i slojeva ondje gdje ih možda ne bismo očekivali. Samim time — vježbanje hrabrosti suočavanja sa samim sobom, ali i čitateljem. U poprilično iscrpljenim poetičkim rješenjima i tematsko–motivskim rukavcima domaćeg pjesničkog polja, “Vježbe hrabrosti” pojavljuju se kao dobrodošao odmak od dominantnih srednjostrujaških trasa istovremeno nudeći sofisticirano i pristupačno intimističko pismo značajnih estetskih dosega.
 

Škrabica: Radost!
2.7.2021. u 20:30 @ Booksa u parku

Na još jednom koncertu Škrabice u parku ispred Bookse zasvirat će bend Radost!

Radost! je, kako se samostalno deklarira, post post post pop rock bend, a utemeljitelj mu je i član pisac i pjesnik Goran Bogunović koji će pravo iz razgovora o svojoj poeziji priključiti svoju gitaru na pojačalo i pridružiti se Branku Bogunoviću, Dimitriju Petroviću i Dinu Kraljeti
 

Predstavljanje Književne zadruge iz Sarajeva
4.7.2021. u 20:00 @ Booksa u parku

U parku ispred Bookse gostuje Književna zadruga iz Sarajeva. U razgovoru s Ivanom Dražić sudjelovat će Vanja Šunjić, Arman Fatić i Adnan Bajrović.

Od sudbonosnog susreta na još jednom mjestu prijateljstva i povjerenja, festivalu Bookstan 2018. godine, pokretači ove jedinstvene književne zajednice Vanja Šunjić, Arman Fatića i Adnan Bajrović nerazdvojno stvaraju i promišljaju svoje književne radove, zajednička dobra, društvene odnose te odnose jezika i književnosti. Njihova suradnja može se nazvati i formativnom, jer već godinama dijele resurse, umjetnički utječu jedni na druge, kritički bruse svoj jezik, preispituju identitete, društvene pozicije i klasne nejednakosti.

Sva događanja u sklopu Bookse u parku su besplatna. Sve propisane epidemioloških mjere bit će poštivane. Program podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Turistička zajednica grada Zagreba i Zaklada Kultura nova.
 

– Povezani sadržaj –

Najava • 01.06.2023.

Booksa u parku 2023.

– Pretraži sve članke –