Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 01.09.2021.

Razgovor s Ece Temelkuran
Održava se
02.09.2021. u 19h

Ece Temelkuran (foto: Iva Perković/MV)

Ece Temelkuran, turska književnica i novinarka sa zagrebačkom adresom gostovat će u četvrtak 2. rujna u 19 sati u parku ispred zagrebačke Bookse. S njom će razgovarati Miljenka Buljević

Razgovor dvije dugogodišnje prijateljice bit će prilika da se pretresu važne književne i društvene teme. Pored predstavljanja književnog rada Ece Temelkuran koja već godinama živi i radi u Booksinom kvartu, fokus razgovora bit će usmjeren na njene posljednje dvije publicističke knjige u kojima autorica problematizira suvremena društvena gibanja. U svojim paralelnim i jednako intenzivnim karijerama novinarke i književnice, Ece se bavi temama koje su u Turskoj izrazito kontroverzne, poput kurdskog i armenskog pitanja, ženskog pokreta i pitanja političkih zatvorenika, ali i temama društvene promjene u suvremenim zapadnim društvima.  

Ova dobitnica nagrade Turske udruge za ljudska prava Ayşe Zarakolu za slobodu misli 2008. je zbog svog dosljednog angažiranog novinarskog rada postala nepoželjna u turskim medijima, zbog čega se i svojedobno preselila u Zagreb. Dvaput je proglašena turskom najčitanijom političkom kolumnisticom, a njezine kolumne objavljivane su i u međunarodnim medijima kao što su The Guardian, Le Monde Diplomatique, The New Statesman, The New Left Review. 

Autorica je višestruko prevođenih i nagrađivanih 13 knjiga, publicistike i romana, a na hrvatskom su objavljeni njeni romani: "Planina boli" (Naklada Ljevak, 2013.), "Žene koje pušu u čvorove" (Naklada Ljevak, 2015.), te "Zvuk banana" (Hena com, 2014.). Za Nakladu Ljevak je 2019. objavila publicističku knjigu "Kako ostati bez domovine : Sedam koraka od demokracije do diktature", analizu suvremenih političkih kretanja o usponu desnog populizma, a 2021. knjigu "Zajedno: 10 izbora za bolje sada" u kojoj se tematizira odgovornost svakog pojedinca za budućnost društva u kome živimo i potreba da budemo "zajedno". 

Dubravka Ugrešić je za Ece rekla: ''Fantastična spisateljica: izravna, udara u središte stvari i zavodljiva – prvo dvoje obično ne ide uz treće.''

Događaj će se održati uz poštivanje svih epidemioloških mjera i preporuka.

Ece Temelkuran

Zajedno: 10 odabira za bolju sadašnjost

  • Prijevod: Ljiljana Novković
  • Naklada Ljevak 05/2021.
  • 152 str., meki uvez
  • ISBN 9789533554938

Političko nasilje. Globalna nejednakost. Klimatska katastrofa. Čini se kako se sve ruši, a onima na poziciji moći kao da do toga nimalo nije stalo. Što ćemo onda učiniti? Kako možemo početi graditi nešto bolje, zajedno? U svojoj novoj knjizi 'Zajedno: 10 odabira za bolju sadašnjost' Ece Temelkuran piše o onome što bismo trebali učiniti sada te od nas traži da odaberemo odlučnost nad nadom.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –