Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 21.11.2016.

Predavanje 'Odnos politike i pisanja' turske književnice i aktivistice Ece Temelkuran
Održava se
24.11.2016. u 19h

Ece Temelkuran

Planina boli Temelkuran Ece
Zvuk banana Temelkuran Ece

Nagrađivana turska književnica, novinarka i aktivistica Ece Temelkuran će u četvrtak 24. studenoga u 19 sati u zagrebačkom klubu Booksa održati predavanje na temu "Odnos politike i pisanja".

Ece (Edže) Temelkuran (1973.) u svim je svojim tekstovima posvećena političkoj kritici. U polju istraživačkog novinarstva bavi se tursko-kurdskim i tursko-armenskim odnosima, kao i temama ženskih pokreta i političkih zatvorenika. Zbog svojeg rada primila je brojne nagrade te dobila angažman u turskim i inozemnim novinama kao što su The Guardian, The New Statesman, Al-Akhbar, The New Left Review i Le Monde Diplomatique.

Objavila je 14 knjiga. Na hrvatski su prevedene publicistička knjiga "Planina boli" (Naklada Ljevak, 2013) o putovanju u središte tursko-armenskog sukoba, roman "Zvuk banana" (Hena com, 2014) o životu u Bejrutu, te roman ceste "Žene koje pušu u čvorove" (Naklada Ljevak, 2015) o četiri junakinje iz Egipta, Turske i Sirije koje zajedno bježe iz svojih matičnih država.

Ece Temelkuran je domaća publika imala prilike upoznati za njezinih prethodnih gostovanja u Zagrebu (Europea u Dvorištu, Zagreb Book Festival) u koji, od tada, često navraća. Naime, u Zagrebu je pronašla svoju novu adresu, stan u koji se povlači kada joj je potrebno fokusirati se na posao.

Pročitajte intervju s Ece Temelkuran u kojem govori o knjižarama u Turskoj nekad i sad, o knjigama, čitateljima i slobodi govora... koji je u siječnju 2016. s njom vodila naša suradnica, Ana Đokić.

Predavanje "Odnos politike i pisanja" organiziraju udruga Kurziv (Kulturpunkt.hr) i udruga Kulturtreger (Booksa.hr) u sklopu programa "Kritika - jučer, danas, sutra".

Ece Temelkuran

Žene koje pušu u čvorove

  • Prijevod: Anđelko Vlašić
  • Naklada Ljevak 04/2015.
  • 312 str., meki uvez
  • ISBN 9789533038278

Muškarac koji je slomio srce jednoj ženi… Četiri žene koje su odlučile prijeći pustinju kako bi ga ubile… Riječ je o prvome romanu ove vrste. Nitko, naime, do sada nije na turskome napisao roman ceste u kojem su četiri glavne junakinje nezapadnjačke žene i čija se radnja događa na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –