Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 03.11.2014.

Europea u Dvorištu : Coen Simon
Održava se
05.11.2014.

U sklopu ovogodišnjeg festivala Europea u Dvorištu održat će se tribina Čežnja kao smisao života na kojoj će gostovati nizozemski filozof Coen Simon.

Autor knjige "Čekajući sreću : Filozofija čežnje" (Naklada Ljevak, 2013) publici će se predstaviti u srijedu 5. studenoga s početkom u 19 sati u zagrebačkom cafeu U Dvorištu (Jurja Žerjavića 7/2).

Na tribini će se razgovarati o suvremenom čovjeku, koji prema njegovoj samodijagnozi uvijek želi previše. Jer, ako znamo tko smo, onda nam je i jasnije što doista želimo. No pritom zaboravljamo jedno pitanje: nudi li nam svijet ikada ono što želimo?

Sudjeluju:
Coen Simon, autor knjige
Kristijan Vujičić, urednik knjige i književnik
Nadežda Čačinović, filozofkinja
Moderatorica: Ivana Simić Bodrožić

Coen Simon (1972.) je nizozemski filozof i publicist. Njegovi eseji u novinama NRC Handelsblad, nrc.next i Trouw pobuđuju veliku pozornost u javnim raspravama. Napisao je, između ostalog, Kijk de mens (Gledaj čovjeka), Waarom we onszelf zoeken maar niet vinden (Zašto se tražimo, ali ne nalazimo), Zo begint iedere ziener (Tako započinje svaki vizionar) i En toen wisten we alles (I onda smo znali sve), za koju je dobio značajnu nagradu Sokrat, za "najaktualniju, najoriginalniju i najpoticajniju" filozofsku knjigu 2012. godine.

Coen Simon obraća se čitateljima zaigranim osobnim tonom, svakodnevni život, predmeti, okolnosti i događaji koji nam izgledaju tako poznato njega fasciniraju i uvode u filozofsku kontemplaciju. Simon istražuje prirodu i učinak čežnje, želje, nade i čekanja.

Filozofski eseji okupljeni u knjizi "Čekajući sreću : Filozofija čežnje" tematiziraju različite oblike ljudske čežnje (čežnju za postojanjem, zajedništvom, drugim, dobrim, smislom...). Autor, poznati nizozemski filozof i publicist, istražuje prirodu i učinak čežnje, želje, nade i čekanja, a čitatelju se obraća vrlo osobnim tonom prožetim blagim humorom, najčešće na vlastiti račun. Svakodnevni život, predmeti, okolnosti i događaji polazišta su njegovih filozofskih razmatranja koja su nenametljivo protkana citatima iz filozofskih klasika, ali i medijski eksponiranih ličnosti koji nemaju veze s filozofijom. Uranjajući u vlastite osjećaje nade, nostalgije, lijenosti, ljubavi, agresije, nestrpljenja i srama, autor čini razvidnim neočekivano obilježje čežnje: nije njezino ispunjenje to koje daje smisao životu, nego čežnja sama.

Bilo da govori o ljudskoj čežnji za postojanjem, za domom, za smislom ili za promjenom, filozof Coen Simon pokazuje iznenađujuće obilježje čežnje: smisao životu ne daje njezino ispunjenje, nego čežnja sama.

– Coen Simon at TEDxBreda –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –