Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 08.09.2015.

Festival svjetske književnosti, dan 8. - četvrtak
Održava se
10.09.2015. u 12h

Clemens Meyer

Iskra Orhel Neven
Noć, svjetla Meyer Clemens
U kamenu Meyer Clemens

Festivalski četvrtak započinje književnom matinejom za srednjoškolce na kojoj će gostovati Neven Orhel, u programu Pisac i njegov čitatelj predstavit će se Ivančica Đerić i Iva Karabaić a gost Razotkrivanja je njemački pisac Clemens Meyer. U razgovoru Osobne povijesti sudjeluju Filip David, Ernesto Mallo i Samira Kentrić, dok je strip tribina rezervirana za francuskog ilustratora i autora stripova Étiennea Davodeaua.
 

12.00 Kino Europa, Velika dvorana

Neven Orhel, autor jednog od najčitanijih hrvatskih romana Uzbuna na odjelu za rak, vratio se publici krimićem Iskra (Fraktura, 2014). Roman koji odiše atmosferom straha i sveopćeg nepovjerenja, narušenim međuljudskim odnosima i herojstvom (radnja se odvija 1991.) povod je susretu sa srednjoškolcima koji će moderirati učenici Gimnazije Lucijana Vranjanina.
 

17.00 Knjižnica Bogdana Ogrizovića

Ivančica Đerić (1969) rođena je u Sisku, odrasla u Prijedoru u Bosni i Hercegovini, a u Zagrebu diplomirala na Fakultetu političkih znanosti. Danas živi u Kanadi gdje je  magistrirala na Sveučilištu Carleton u u Ottawi. Autorica je pet romana i dviju zbirki pjesama. Knjige su joj prevedene na poljski, slovenski i makedonski, a uskoro će joj u izdanju Frakture biti objavljen roman Sva je priroda divlja i surova.

Radnju svog romana smješta u Zagreb, u studentski dom gdje je krajem 1980-ih ubijena jedna studentica. Roman govori i o sukobima koji su prethodili ratu, ali i o desetljećima koja su uslijedila.

Razgovor moderira Andrija Škare.
 

19.00 Kino Europa, dvorana Müller

Nagrađivanog njemačkog autora Clemensa Meyera (1977.) domaća je publika imala prilike upoznati za njegova gostovanja 2010. u Zagrebu i Splitu, kada je predstavljao svoju zbirku priča Noć, svjetla (OceanMore, 2010). Povod gostovanju na Festivalu njegov je nedavno u hrvatskom prijevodu objavljen roman U kamenu, također u nakladi OceanMore.

U romanu donosi svjedočanstvo o prostituciji, svodništvu i s njima povezanim sudbinama u nekom neimenovanom gradu koji podsjeća na Leipzig. Ovo svjedočanstvo otvara nove vidike vezane uz tu ekonomsku granu koja postaje sve moćnijom i sve dostupnijom, no koja i dalje nije lišena kriminala i eksploatacije.

Razgovor vodi Roman Simić Bodrožić.

Uoči tribine Razotkrivanje održat će se scensko čitanje Lucije Dujmović i Roberta Španića u režiji Tamare Damjanović.
 

20.30 Kino Europa, Velika dvorana

Kad svane dan (Srbija, 2012.)
 

21.00 Kino Europa, dvorana Müller

U razgovoru koji moderira Seid Serdarević sudjeluju: Filip David, Ernesto Mallo i Samira Kentrić.
 

22.30 Kino Europa, dvorana Müller

U programu posvećenom stripu predstavit će se francuski je crtač i scenarist stripa Étienne Davodeau (1965). U Hrvatskoj je Fibra objavila njegove stripove Lulu oslobođena (Lulu femme nue, 2008., 2010.) i Neznalice: priča o međusobnoj inicijaciji (Les Ignorants: récit d'une initiation croisée, 2011.). Strip je dobio brojne nagrade. Razgovor vodi Miljenko Jergović.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –