Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 09.09.2014.

Festival svjetske književnosti : Renato Baretić, Aleš Debeljak, Sami Michael
Održava se
10.09.2014.

Na Festivalu svjetske književnosti u srijedu, 10. rujna gostuju Renato Baretić, Aleš Debeljak i Jagna Pogačnik. Tribina Razotkrivanje rezervirana je za izraelskog pisca Samija Michaela, a program završava diskusijom na temu 'Rat i sjećanje' na kojoj će sudjelovati Mathias Énard, María Dueñas i Lawrence Norfolk.

PROGRAM, Srijeda, 10.9.2014.

Književna matineja za srednjoškolce: Renato Baretić
13.00 kino Europa, Velika dvorana

Književna matineja za srednjoškolce: Renato Baretić, "Osmi povjerenik".
Moderiraju učenici V. gimnazije

U programu Književna matineja za srednjoškolce i gimnazijalce učenici zagrebačke V. gimnazije predstavljaju suvremenog hrvatskog autora kojeg su sami izabrali te koji će im biti izborna lektira. Program se održava uz potporu Agencije za odgoj i obrazovanje


Pisac i njegov čitatelj: Aleš Debeljak i Jagna Pogačnik
17.00 Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića

Na tribini "Pisac i njegov čitatelj" Jagna Pogačnik, dugogodišnja prevoditeljica slovenskog pjesnika, esejista, kritičara kulture i prevoditelja Aleša Debeljaka ugostit će povodom njegove nedavno objavljene knjige "Balkansko brvno : Eseji o književnosti 'jugoslavenske Atlantide'" (Fraktura, 2014.). .

Tribinu moderira Roman Simić Bodrožić.

Aleš Debeljak (1961.) objavio je devet knjiga pjesama, trinaest knjiga eseja, preveo izabrane pjesme Johna Ashberyja i knjigu o sociologiji znanja te uredio više antologija. Između ostalih, kod nas su objavljene njegove knjige: "Sumrak idola" (Meandar, 2002), "Suvremeni fundamentalizam i sveti rat" (Naklada Jesenski i Turk, 2003), "Ispod površine" (Hrvatsko društvo pisaca/ Durieux, 2006.), "Europa bez Europljana (Profil international, 2009.), "Krijumčari" (Fraktura, 2011.)... Za svoje je djelo primio nekoliko međunarodnih, jugoslavenskih i slovenskih nagrada. Knjige su mu prevedene na brojne svjetske jezike.


Razotkrivanje: Sami Michael
19.00 kino Europa, dvorana Müller

Na tribini Razotrkivanje publika će imati prilike upoznati izraelskog pisca Samija Michaela rođenog 1926. godine u Bagdadu u Iraku. Sami Michael u svojim je dvadesetima morao napustiti Irak pod prijetnjom smrtne kazne zbog političke aktivnosti. U zemlju svojeg djetinjstva vraća se mnogo godina poslije u hvaljenom romanu "Aida" (Fraktura, 2014), koji su kritičari nazvali najboljim književnim djelom o toj podijeljenoj i uništenoj zemlji.

Ovaj roman ujedno je prvi roman Samija Michaela objavljen na hrvatskom jeziku, i povod razgovoru kojeg će s autorom održati Seid Serdarević.

Sami Michael autor je brojnih pripovijetki, romana i publicističkih djela koja su prevedena na mnoge jezike, a neka su poslužila kao predložak kazališnim predstavama. Dobitnik je niza prestižnih nagrada. Godine 2005. palestinski ga je pisac Ahmed Harb predložio za Nobelovu nagradu, a uručena su mu i brojna priznanja za mirotvorni rad. Od 2001. predsjednik je izraelskog Udruženja za građanska prava.


Rat i sjećanje
21.00 kino Europa, dvorana Müller

Festivalski dan završava panel-diskusijom na temu "Rat i sjećanje" na kojoj će sudjelovati Mathias Énard, María Dueñas i Lawrence Norfolk. Diskusiju moderira Igor Štiks.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –