Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 15.06.2016.

Gordana Lukačić i Saša Jantolek pobjednici 2. natječaja Piširiši za najbolju slikovnicu

Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade / Klub prvih pisaca objavilo je rezultate 2. natječaja Piširiši, koji se dodjeljuje za najbolju slikovnicu (tekst i ilustracije). Tema ovogodišnjeg, drugog raspisanog natječaja bila je – tolerancija.

Stručni žiri u sastavu, Nina Vađić, Ana Kadoić i Snježana Babić Višnjić odlučio je da nagrada u kategoriji najboljeg teksta ide Gordani Lukačić za naslov "Takav sam kakav sam", dok je pobjednik u kategoriji najbolje ilustracije Saša Jantolek za ilustracije "Priča o grmljavini".

Svečana promocija slikovnice i dodjela nagrada, te prigodna veselica s pobjednicima natječaja održat će se 26. rujna 2016. Čestitke pobjednicima!

Obrazloženje nagrade:

Drugi natječaj za tekst i ilustracije za slikovnicu PIŠIRIŠI Društva hrvatskih književnika za djecu i mlade i ove je godine razbudio hrvatske pisce za djecu i ilustratore koji su poslali više desetaka slikovnica i ilustracija na zadanu temu tolerancija. Tolerancija, iliti snošljivost sve je nadahnula na stvaranje priča riječima i slikom u kojem su, posve u skladu s temom natječaja, tradicionalni glavni junaci dječje književnosti zečići, mace i psići ovaj put ustupili glavnu ulogu, mravima, paucima i žabama, kako bi priča o toleranciji dobila snažnije uporište.

Ponekad su priče predoslovno slijedile temu i pojašnjavale sam pojam tolerancije, a katkad bi tema zanijela autore pa ih odvela na stranputicu na kojoj je teže bilo shvatiti dodirnu točku priče i teme. No stručnom se žiriju, Nini Vađić i Ani Kadoić, prošlogodišnjim pobjednicama, i Snježani Babić Višnjić se nametnulo nekoliko naslova koji su ih osvojili izričajem i ponajprije načinom na koji su pristupili tumačenju teme.

Naslov "Takav sam kakav sam" Gordane Lukačić odmah se izdvojio već igrom riječi u naslovu koji može biti i slogan što nadopunjuje zadanu temu. No naslov sam po sebi ne bi bilo dovoljan da iza njega ne stoji dirljiva i duhovita suvremena priča o toleranciji - jednako prema članovima obitelji kao i prema susjedima i životinjama. Tolerancija počinje u obitelji pa tako i priča o obitelji koju priča glavna junakinja Lana i opisuje odnose u svojem neboderu, koji tako postaje pozornica svijeta, ogledni prostor za tumačenje svevremenske mudrosti koja se s vremenom malo ili nimalo mijenja jer je dio naše ljudske naravi - uvijek tražimo nove i nove načine da razlike postanu bogatstvo, a ne prepreka, zato što mi, ljudi, to možemo. Tako da, poslužimo se riječima pobjedničke autorice, "manje toga torpediramo, a više toleriramo".

Snježana Babić-Višnjić
 

Ilustracije "Priča o grmljavini" Saše Jantoleka nastanjuju veseli, nespretni likovi koji se smiju i svađaju u nevjerojatno živom svijetu prštećih boja, goruće energije i čvrstih, živih linija. Svaki djelić ovih ilustracija je živ, stvaran i u stalnom pokretu i mjeni. Kompozicije i forme su jednostavne, podsjećaju na dječju ili tribalnu umjetnost, te pulsiraju u kontrastima tekstura i boja; puno-prazno, svjetlo-tamno, toplo-hladno. Zbog svega navedenog iskočio je u bogatoj konkurenciji ilustracija pristiglih na natječaj PIŠIRIŠI.

Ana Kadoić

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –